Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Dovolenka v Egypte: Kto nepocestuje, môže prísť o všetky peniaze!

BRATISLAVA – Sobota, pár hodín po pol noci. Egypt sa prebúdza do nového dňa. Kým dovolenkári v Šarm aš-Šajchu zažívajú peklo, tí na Hurgade si naďalej užívajú raj! Presne tak je to aj tri dni po teroristickom útoku na obľúbené letovisko.

Kým jedna skupina dovolenkárov si žiadnu hrozbu nepripúšťa, druhá o prázdninách pod pyramídami nechce ani počuť. Cestovky sú však neúprosné a zákazníkom odkazujú: Buď pocestujete, alebo za to zaplatíte!

Slovenská rodina, ktorá si na prázdniny v Egypte šetrila počas celého roka a po sobotnom útoku sa doň bojí ísť, môže zažiť nepríjemný šok. V závislosti od cestovnej kancelárie môže prísť dokonca o všetky svoje peniaze, ktoré za dovolenku cestovke zaplatila. Princíp je totiž jednoduchý – kto nepocestuje, platí storno, a to môže byť v niektorom prípade aj 100 percent!

Ako dodáva Oliver Kluch z Koala Tours, bez poplatku je možnú zrušiť zájazd iba zo strany cestovky. „Rovnako ponúkame možnosť vymeniť zájazd, avšak za poplatok 500 Sk.,“ dopĺňa.

Podľa všeobecných storno podmienok postupuje aj Hydrotour. „MZV SR vydalo iba odporúčanie zvážiť cestovanie do oblasti Sinaja. Tá je však vzdialená niekoľko stoviek kilometrov od destinácii, ktoré ponúkame. Nevidím preto dôvod, aby sa ľudia z našich stredísk vracali,“ tvrdí Juraj Sliacky.

Ako sme na ministerstve zahraničných vecí zistili aj my, žiadne silnejšie vyhlásenie, v ktorom by sa Slovákom neodporúčalo cestovať do Egypta, nechystá.

„Je to čisto záležitosť klientského servisu cestovných kancelárií. Do tejto oblasti ministerstvo zahraničných vecí nechce a ani nemôže zasahovať,“ povedal Horský.

Na oficiálne vyhlásenia ministerstva sa spolieha aj Seneca Tours. „Potom za istých podmienok môže nastať plnenie zo strany poisťovne a môže dojsť k nulovému stornu,“ dopĺňa Jozef Sedlár. Seneca, ktorá ma v Egypte asi 80 ľudí, ponúka aj výmeny zájazdov. „Ľudia si môžu vybrať, čo je voľné a cenový rozdiel im bude vrátený, alebo ho doplatia,“ uzatvára Sedlár. Konateľka Ruefa Reisen Anna Vargová zas uviedla, že u nich zájazd do Šarm aš-Šajchu stornovalo asi 20 % klientov. „Bezplatné storno však možné nie je,“ dodala. Viacerí tak aj tu využili možnosť zmeniť destináciu.

Podľa Roberta Kohlmanna zo Slovenskej asociácie CK ide v prípade storna, ak sa klient s cestovkou nedohodne, o bežnú prax. „Slovenské poisťovne totiž terorizmus nemajú vedený ako poistnú udalosť, alebo ak aj majú, tak plnenie sa viaže na odporúčanie MZV SR necestovať do danej krajiny či oblasti. Čo sa v tomto prípade nestalo,“ tvrdí Kohlmann. A tak musí dovolenkár platiť! Ak si to predsa len nerozmyslí, a do Egypta nepocestuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu