Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Podľa SOI predajcovia áut neinformujú spotrebiteľov dostatočne

BRATISLAVA - Predajcovia nových osobných automobilov podľa výsledkov kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) nedostatočne informujú spotrebiteľov pri predaji a lízingu o spotrebe paliva a emisiách oxidu uhličitého.

Mnohí predajcovia nových osobných automobilov sa podľa SOI neoboznámili dôsledne so súvisiacou legislatívou, o čom svedčí aj jej nedostatočné uplatňovanie v praxi. Celkovo SOI zistila nedostatky v 130 prípadoch z 228 kontrolovaných predajcov nových osobných automobilov, čo predstavuje 57 %. Kontrolu vykonali inšpektori SOI v období od 1. do 15. júna tohto roka na celom území SR.

Ak sa podnikateľ dobrovoľne zaviazal odstrániť zistené nedostatky do určitého termínu, dohodli sa s ním na dobrovoľných opatreniach. Celkom sa prijalo 66 dobrovoľných opatrení na odstránenie nedostatkov. V desiatich prevádzkach inšpektori vydali opatrenia na zákaz predaja do vykonania nápravy u 34 modelov nových osobných automobilov v celkovej hodnote viac ako 18,4 mil. Sk. Za závažné nedostatky sa do času informovania SOI o tejto kontrole začalo správne konanie o uložení postihu v piatich prípadoch, ostatné prípady sú v štádiu rozhodovania.

Kontrola poukázala, že väčšina predajcov nových osobných automobilov si nezaobstarala príručku o spotrebe paliva a o emisiách oxidu uhličitého a nezabezpečila jej bezplatnú dostupnosť spotrebiteľovi v mieste predaja. Dôkazom toho bol podľa SOI veľký počet telefonických a písomných žiadostí predajcov o zakúpenie príručky. Ďalšie nedostatky zistila SOI pri kontrole v označovaní nových osobných automobilov štítkami o spotrebe paliva a o emisiách oxidu uhličitého, v umiestnení plagátov o spotrebe paliva a o emisiách oxidu uhličitého v mieste predaja, ako aj v dodržiavaní informačných povinností pri označovaní rizikových miest bezpečnostnými štítkami v štátnom jazyku a predložení návodov na obsluhu v štátnom jazyku.

Prijatie nariadenia vlády o dostupnosti spotrebiteľských informácií o spotrebe paliva a o emisiách oxidu uhličitého pri predaji a leasingu nových osobných automobilov nadobudlo účinnosť 1. októbra 2004. Prijatie tejto právnej úpravy vychádzalo z potreby zosúladenia legislatívy s Európskou úniou v oblasti ochrany spotrebiteľa a životného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu