Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mikloš: SR nebude súhlasiť s predĺžením platnosti eurovalu

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

FRANKFURT - Slovensko nebude súhlasiť s predĺžením európskeho stabilizačného mechanizmu na viac ako tri roky. Povedal to slovenský minister financií Ivan Mikloš v rozhovore pre rakúsky denník Der Standard.

"Tri roky je dostatočná doba na to, aby vlády, ktoré sa dostali do problémov, podnikli potrebné opatrenia a znížili svoje deficity," uviedol Mikloš. Slovensko vo štvrtok odblokovalo funkčnosť Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu, ktorý bol vytvorený dočasne na tri roky. Mechanizmus je určený pre vlády neschopné splácať svoje dlhy.

Ako Mikloš ďalej povedal, musia sa prijať aj ďalšie opatrenia, aby sa zabezpečilo, že sa banky a vlády nedostanú do nových finančných problémov. "Podporujeme sprísnenie Paktu stability a rastu, vrátane prísnejších sankcií voči štátom s príliš veľkým deficitom, ktoré nie sú ochotné uskutočňovať zmeny," povedal Mikloš.

Podľa neho pomoc Grécku nebola tou správnou voľbou. "Je pravda, že by bolo riskantné nechať Grécko zbankrotovať a reštrukturalizovať svoj dlh. Obávam sa však, že možnosť, ktorá sa vybrala, je dokonca oveľa riskantnejšia," povedal. "Možno nie okamžite, ale v dlhodobom horizonte sa skutočne obávam, či môže byť eurosystém udržateľne financovaný ," dodal Mikloš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu