Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo práce asi prestane podporovať sociálne podniky

Minister práce Jozef Mihál
Minister práce Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce po nástupe novej vlády zrejme skončí s podporu sociálnych podnikov, ktorých cieľom bolo nájsť prácu dlhodobo nezamestnaným s nižšou kvalifikáciou.

Informovala o tom televízia TA3 s odvolaním na nového ministra práce Jozefa Mihála (SaS). Televízia navyše tvrdila, že ministerstvo sa za bývalého vedenia zaviazalo preplácať výdavky štyroch podnikov samo, čo vraj môže vyjsť štát na desať miliónov eur.

"Sociálne podniky možno nie sú zlá myšlienka. Ale tá praktická realizácia, ako nám predviedla minulá vláda, to je jedna veľká tragédia. Takže sa domnievam v tomto momente, že v tejto praxi by sme pokračovať nemali," povedal pre TA3 Mihál. Televízia dodala, že ďalšie kroky týkajúce sa sociálnych podnikov by mali byť známe na budúci týždeň.

Zakladanie podnikov presadila bývalá ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD), financovali sa z fondov EÚ. Ich pôsobenie vždy obhajovala ako nástroj pomoci pre dlhodobo nezamestnaných, pravicové strany naopak ich fungovanie považovali za neefektívne a navyše napojené na vtedajšie vládne strany. Podniky preverovala i EÚ a zistila nedostatky.

TA3 uviedla, že po tom, čo Brusel prestal podniky dotovať, sa ministerstvo práce ešte za Tomanovej po voľbách zaviazalo, že bude výdavky štyroch z pôvodne ôsmich podnikov preplácať z vlastných zdrojov. "Údajne ide o sumu 300 miliónov korún alebo desať miliónov eur, ktoré bude musieť ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zaplatiť zo svojho rozpočtu na úhradu záväzkov týchto sociálnych podnikov," povedal Mihál. Tomanová tieto informácie poprela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu