Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nárast cien spomalil, inflácia na jednom percente

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tempo medziročného rastu cien tovarov a služieb sa v júni druhý mesiac po sebe mierne spomalilo. Inflácia dosiahla jedno percento, v máji oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavovala 1,2 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Za celý prvý polrok tovary a služby medziročne zdraželi o 0,8 percenta.

V júni, rovnako ako za celý prvý polrok 2010, medziročne najviac, o 6,6 percenta, zdražel alkohol a tabak. Ceny vzdelávania stúpli o 4,2 percenta a v zdravotníctve o štyri percentá. Naopak, najvýraznejšie, o 3,6 percenta, klesli ceny v kategórii nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu. Ten zlacnel najviac aj v celom období od začiatku roka, a to o štyri percentá.

Medzimesačne sa ceny v júni nezmenili, pričom v máji sa zvýšili o 0,1 percenta. Najvýraznejšie pritom v šiestom mesiaci, o 1,2 percenta, zdraželo vzdelávanie. Zlacneli naopak potraviny a nealkoholické nápoje, nábytok a údržba domu, ale aj doprava; všetky tri kategórie o 0,2 percenta.

Podľa jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa v júni ceny medziročne zvýšili o 1,1 percenta, v máji stúpli rovnako ako v apríli o 1,5 percenta. Medzimesačne sa ceny nezmenili, pričom v máji stúpli o 0,1 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu