Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Inflácia na historickom minime, mala by mierne zrýchľovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Medziročný rast cien tovarov a služieb na Slovensku zostal vo februári na historicky najnižšej úrovni. Inflácia dosiahla 0,4 percenta, rovnako ako v prvom mesiaci roka, informoval dnes Štatistický úrad. Analytici počítali s mierne vyšším tempom inflácie. V ďalšom období predpokladajú pozvoľné zrýchľovanie rastu cenovej hladiny.

Inflácia sa spomalila na historické minimum vlani v októbri. S výnimkou decembra, keď pridala na 0,5 percenta, na ňom zotrvala až do februára.

"V posledných mesiacoch sa charakter vývoja inflácie výraznejšie nemení," napísal v komentári analytik ING Bank Eduard Hagara. Rastú najmä ceny tovarov, ktoré menej závisia od vývoja domácej ekonomiky a na druhej strane infláciu brzdí slabý domáci spotrebiteľský dopyt, dodal.

Vo februári v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2009 najviac, o 6,2 percenta, zdražel alkohol a tabak. Ceny v zdravotníctve stúpli o 5,5 percenta a vzdelávanie zdraželo o 4,7 percenta. Najvýraznejšie klesli ceny v kategórii nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu, a to o 4,3 percenta. Potraviny a nealkoholické nápoje zlacneli o 2,8 percenta.

Analytik VÚB banky Martin Lenko odhadol, že v marci by sa inflácia mohla zrýchliť na 0,8 percenta. "Medzimesačne by mal index spotrebiteľských cien opäť stagnovať, a to pri miernom zvýšení cien niektorých služieb, ktoré by malo byť tlmené nezmenenými cenami potravín a nákladov na bývanie," myslí si.

V samotnom februári sa ceny nezmenili, mesiac predtým vzrástli o 0,2 percenta. Najrýchlejšie, o 0,8 percenta rástli v druhom mesiaci roka ceny v zdravotníctve. Pokles o 1,2 percenta naopak zaznamenali ceny v doprave.

"Ceny tovarov budú rásť len pozvoľna, ak vôbec," poznamenala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. V druhej polovici roka by sa postupne mohli zvyšovať ceny služieb, ktoré výraznejšie zaostávajú za európskymi cenami, doplnila. Infláciu by podľa nej mal naďalej držať na nízkych úrovniach slabý spotrebiteľský dopyt, v druhom polroku by mohla vystúpiť k dvom percentám.

Podľa jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa vo februári ceny medziročne zvýšili o 0,4 percenta, v januári stúpli o 0,2 percenta. Medzimesačne spomalili nárast na 0,2 percenta z januárových 0,7 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu