Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nárast cien v máji spomalil, inflácia dosiahla 1,2 percenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tempo medziročného rastu cien tovarov a služieb sa v máji mierne spomalilo. Inflácia dosiahla 1,2 percenta, v apríli oproti rovnakému obdobiu vlaňajška predstavovala 1,3 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Ceny rástli pomalšie než odhadovali analytici, ktorí predpokladali infláciu na úrovni 1,4 percenta.

V máji medziročne najviac, o 6,7 percenta, zdražel alkohol a tabak. Ceny vzdelávania stúpli o 4,6 percenta a v zdravotníctve o 4,1 percenta. Naopak, najvýraznejšie, o 3,9 percenta, klesli ceny v kategórii nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu. Medzimesačne ceny v máji stúpli o 0,1 percenta, v apríli sa zvýšili o 0,4 percenta.

Najvýraznejšie pritom v piatom mesiaci, o 0,3 percenta, zdražela doprava. Ceny potravín a nealkoholických nápojov stúpli o 0,2 percenta. V medzimesačnom porovnaní sa znížili len ceny v kategórii nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu, a to o pol percenta.

Podľa jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa v máji ceny medziročne zvýšili podobne ako v apríli o 1,5 percenta. Medzimesačne stúpli ceny o 0,1 percenta, pričom v predchádzajúcom mesiaci vzrástli o pol percenta. Medziročný rast spotrebiteľských cien/jadrovej inflácie na Slovensku v jednotlivých mesiacoch rokov 2003-2010 (v percentách):

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu