Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Novely zákonov podľa Zajaca zlepšia zdravotníctvo

Rudolf Zajac
Rudolf Zajac

BRATISLAVA - Šesť schválených noviel zdravotníckych zákonov podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca významne uľahčí život pacientom, poisťovniam aj poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Ako minister upozornil po štvrtkovom schválení noviel, rozpravu o zákonoch sprevádzali ideologické rozpory. Podľa neho jedným z pohľadov bol sociálnodemokratický postoj, ktorý presadzuje silnejšie postavenie štátu vo financovaní i poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Jeho protipólom je podľa Zajaca modernejší prístup, kde štát iba vytvára podmienky a ručí občanom za dostupnosť starostlivosti a minimálnu sieť poskytovateľov.

Minister podľa vlastných slov napokon ocenil schválený pozmeňujúci návrh, ktorý znemožnil legálne vytváranie reťazcov lekární. ANO, ktorá ho na post nominovala, síce presadzuje liberalizáciu vlastníctva lekární, kluby SMK a SDKÚ však neboli jednotné v názore na vlastníctvo lekární. Napokon teda rozhodli, že na uvoľnenie podmienok zatiaľ nie je vhodný čas a ponechali v platnosti ustanovenie, ktoré umožňuje každej fyzickej aj právnickej osobe vlastniť iba jednu lekáreň. Ako sa vyjadril R. Zajac, je to v poriadku. Zároveň však pripomenul, že právnické osoby už teraz prostredníctvom viacerých spoločností neoficiálne vlastnia viacero lekární.

Novely zdravotníckej reformy podporili vo viacerých bodoch aj poslanci HZDS-ĽS. Zajac tento ich postoj ocenil. "HZDS sa nevybralo cestou deštruktívnej opozície," komentoval. Ako dodal, niektoré pozmeňujúce návrhy poslanca HZDS Karola Džupu, ktoré v parlamente prešli, vznikali v spolupráci s legislatívnym odborom ministerstva zdravotníctva. Ako Zajac vysvetlil, Džupove návrhy vylepšovali pôvodné znenie noviel, prišli však až po tom, ako texty noviel schválila vláda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu