Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kraje a obce prišli pre krízu o tretinu príjmov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Finančné problémy samospráv, ktoré vlani odštartovala hospodárska kríza, budú pokračovať aj v tomto roku. Príjmy samosprávnych krajov za prvý štvrťrok sa podľa ich zástupcov medziročne znížili takmer o tretinu.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zas ohlásilo približne 30-percentný pokles príjmov za prvé štyri mesiace tohto roka oproti predchádzajúcemu obdobiu. Dôvodom je najmä pokles výberu dane z príjmu spôsobený vyššou nezamestnanosťou v čase krízy.

"Výpadok v rámci jednotlivých vyšších územných celkov predstavuje 27 percent," zhrnul v tlačovom vyhlásení vyšších územných celkov šéf Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. O návrhoch na riešenie situácie chce osem vyšších územných celkov rokovať až s novozvolenou vládou, ktorá vzíde z júnových parlamentných volieb.

Pokles príjmov potvrdil aj ZMOS. "Výpadok za prvé štyri mesiace je 155,3 milióna eur," vyhlásil dnes po 20. sneme ZMOS predseda združenia Michal Sýkora. Poznamenal, že samosprávy budú musieť výrazne šetriť. Konkrétne oblasti, ktorých sa úspory dotknú, zatiaľ neuviedol.

Mestá a obce, ktorých je na Slovensku takmer 2900, dostali v minulom roku od vlády mimoriadnu dotáciu sto miliónov eur. Ďalších 33 miliónov eur vyčlenil kabinet mestám a obciam v apríli tohto roka, peniaze majú nahradiť výpadok príjmov z podielových daní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu