Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maloobchodné tržby v SR vzrástli v apríli o 7 %

BRATISLAVA - Tržby maloobchodníkov v SR sa v apríli zvýšili medziročne o 7 % a v medzimesačnom porovnaní vzrástli o 1,1 %. Vyplýva to z prvého odhadu maloobchodných tržieb členských krajín Európskej únie (EÚ), ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Viac sa maloobchodné tržby zvýšili medziročne len v Dánsku, a to o 9,6 %. V rámci 25-člennej EÚ sa tržby maloobchodníkov v apríli medziročne znížili o 0,3 % a medzimesačne klesli o 0,7 %. Eurozóna zaznamenala na ročnej báze 0,9-percentný pokles tržieb v maloobchode a v porovnaní s marcom sa tržby znížili o 1,2 %.

Spomedzi všetkých členských štátov EÚ, ktoré poskytli Eurostatu údaje, sa maloobchodné tržby v apríli medziročne zvýšili po Dánsku a Slovensku aj v Litve o 5,6 %. Slovinsko zvýšilo tržby v maloobchode o 4,5 %, Švédsko o 4,1 % a Španielsko o 3 %. Nárast maloobchodných tržieb zaznamenalo aj Belgicko o 2,8 %, Írsko o 1,9 % a Francúzsko o 1 %. Tržby maloobchodníkov vo Veľkej Británii stúpli o 0,8 %. Pokles tržieb vykázalo Poľsko na úrovni 9,4 %, Portugalsko o 5,3 % a Luxembursko o 3,1 %.

V medzimesačnom porovnaní tržby maloobchodníkov stúpli v Portugalsku o 2,5 %, v Dánsku o 2,4 % a Litve o 1,6 %. Španielsko zvýšilo tržby v maloobchode o 1,2 %, a po Slovensku nárast zaznamenalo aj Belgicko o 1 %, Francúzsko o 0,5 % a Slovinsko o 0,4 %. V Poľsku zostali maloobchodné tržby medzimesačne na nezmenenej úrovni. Tržby poklesli na mesačnej báze v Írsku a Švédsku rovnako o 2,8 %. V Luxembursku sa znížili maloobchodné tržby o 2,4 % a vo Veľkej Británii o 0,2 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu