Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Gazprom sľúbil odškodniť Slovensko za plynovú krízu, píše ruský denník

Gazprom
Gazprom

MOSKVA/BRATISLAVA - Ruský plynárenský koncern Gazprom sa údajne mimosúdne dohodol so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) na odškodnení za vlaňajšie zastavenie dodávok plynu, ku ktorému došlo po vyostrení sporu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Napísal to ruský denník RBK daily. SPP odmietol informáciu komentovať, ministerstvo hospodárstva o dohode nevedelo.

Na Slovensko začiatkom minulého roka prestal na takmer dva týždne prúdiť plyn po tom, ako sa Moskva nedohodla s Kyjevom na nových cenách. Keď Gazprom prerušil dodávky suroviny Ukrajine, tá ho začala čerpať z tranzitných potrubí. Rusko následne úplne uzatvorilo tok plynu. Tisícky slovenských firiem museli v dôsledku toho obmedziť výrobu, čo sa negatívne prejavilo aj na poklese výkonu celej slovenskej ekonomiky. Hoci bolo poškodených množstvo ďalších štátov, jedine Slovensko podľa denníka zažalovalo Rusko.

"Za stiahnutie žaloby Gazprom súhlasil na dva roky znížiť Slovensku objemy dodávaného plynu podľa kontraktov take-or-pay o desať percent," povedal podľa RBK daily zdroj blízky rokovaniam. Gazprom nechcel dohodu komentovať, údajne ho však má vyjsť na 180 miliónov dolárov ročne.

SPP sa k zverejnenej informácii nevyjadril. "SPP rokuje s Gazpromom tak, ako iné európske spoločnosti. Obsah týchto rozhovorov nebudeme komentovať," uviedol hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu