Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Fico o možnej plynovej kríze hovoril aj v Gazprome

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Otázka možnej plynovej krízy dominovala na stretnutí premiéra Roberta Fica s predsedom predstavenstva spoločnosti Gazprom Aleksejom Millerom v Moskve.

„Zdá sa, že to nejako mnohí berú na ľahkú váhu, ale z toho, čo som dnes počul, sa zdá, že opäť dôjde k obrovským problémom medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, keďže Ukrajina nie je schopná platiť,“ konštatoval premiér po návrate z Moskvy s tým, že boli náznaky, že by v januári mohli byť zastavené dodávky plynu do Európy. Fico bude o dnešnom rokovaní v Moskve informovať aj švédske predsedníctvo Európskej únie.

Slovensko je na prípadnú krízu podľa predsedu vlády lepšie pripravené než v januári. „Máme zo zákona pod kontrolou zásobníky plynu, hoci sú v súkromných rukách, ďalej sú tu vyskúšané reverzné toky plynu a dnes už má Slovenský plynárenský priemysel podpísané i čiastkové dohody o dodávkach plynu z iných zdrojov ako je Ruská federácia. Napriek tomu situáciu, ktorá je mimoriadne vážna, treba naďalej monitorovať,“ zdôraznil Fico. Dodal, že vytvorenie spoločného podniku s Gazpromom, o ktorom sa hovorí po januárovom zastavení dodávok plynu, je teraz druhoradá téma.

Premiér Fico sa s ruským partnerom Vladimírom Putinom však zhodol, že neexistujú žiadne prekážky, ktoré by bránili vytvoreniu spoločného podniku s Gazpromom pre zabezpečenie distribúcie plynu spotrebiteľom a vybudovanie zásobníkov plynu na Slovensku. Putinovi zároveň premiér povedal, že Slovensko nezaujíma obchodný spor medzi Ukrajinou a Ruskom, pretože Slovensko má cez SPP podpísané dlhodobé kontrakty na dodávky plynu v objeme 6,5 mld. metrov kubických ročne. „Ak je podpísaná zmluva, očakávame, že bude aj plnená. Takže mi očakávame garancie predovšetkým od ruskej strany,“ poznamenal a doplnil, že ak zastavia plyn na území Ukrajiny, ťažko s tým niečo urobíme.

Ruský premiér Vladimir Putin začiatkom novembra vyhlásil, že finančné problémy Ukrajiny by mala vyriešiť Európska únia. „Toto je vec pre Európsku radu,“ povedal Fico. „My sa musíme v Európskej únii dohodnúť aký bude postup. Chcem zagarantovať, že Slovensko sa bude správať ako členský štát EÚ a budeme prijímať rozhodnutia, ktoré budú v súlade s rozhodnutiami partnerov v únii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu