Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trestné stíhanie ex-námestníčky SPF zrejme obnovia, tvrdí Trnka

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka

BRATISLAVA - Trestné stíhanie bývalej námestníčky Slovenského pozemkového fondu (SPF) Heleny Osuskej, ktorá čelila obvineniam pre kontroverzné prevody pozemkov pod Vysokými Tatrami spred dvoch rokov, zrejme obnovia.

Povedal to dnes generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Jeho úrad sa tiež zaoberá pozemkovou kauzou z tohto roka, zatiaľ nerozhodol, či sporné prevody napadne. Stíhanie Osuskej zastavili pred niekoľkými týždňami, jej počínanie vraj nebolo trestným činom. "Vyžiadal som od špeciálneho prokurátora, ktorý to zastavil, celý trestný spis a vydal som pokyn, aby (...) mi pripravili rozhodnutie na zrušenie takéhoto zastavujúceho rozhodnutia, nakoľko sa mi zdá predčasné," povedal dnes novinárom Trnka.

Osuskú podľa denníka Sme polícia vinila z toho, že asistovala svojmu predchodcovi Branislavovi Brízovi pri schvaľovaní kontroverzných prevodov. Bríza, ktorý vo fonde rovnako ako Osuská zastupoval najmenšiu koaličnú stranu ĽS-HZDS, zmluvy podpisoval v čase, keď bol riaditeľ fondu na dovolenke. Polícia ho vraj tiež stíha. Takto údajne previedli pozemky pri podtatranskej obci Veľký Slavkov reštituentom z východného Slovenska, ktorí sa ich pokúsili za nízku cenu predať firme GVM, údajne blízkej ĽS-HZDS.

Fond im pridelil parcely, aj keď mali nárok na pôdu v asi 200 kilometrov vzdialenom okrese Michalovce. Prevody napokon po zásahu prokuratúry zastavili. Sporné reštitúcie pozemkov viedli pred dvomi rokmi takmer k rozpadu vládnej koalície. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vtedy presadil odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS). Vymenilo sa aj vedenie SPF, ktorého inštitúcie navyše parlament zreformoval.

Napriek tomu sa sporné prevody pôdy zopakovali aj tento rok. K zreštituovaným náhradným pozemkom, tentoraz pri podtatranskej obci Veľká Lomnica, sa znovu dostala firma GVM. Tento rok prišlo o funkcie už len vedenie SPF.

Prokuratúra zatiaľ nerozhodla, či aj tieto prevody zablokuje, prípadom sa zaoberá. "Sú vytvorené dva tímy, jeden preveruje okolo 140 pozemkov v katastrálnom registri Kežmarok a druhý tím preveruje a analyzuje situáciu na pozemkovom fonde," poznamenal Trnka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu