Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Paška obvinil opozíciu, že blokuje obnovovanie Rady SPF

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) dnes obvinil opozíciu, že blokuje obnovovanie Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF). Tá podľa neho už po druhýkrát nenavrhla svojich zástupcov.

Opozícia výčitku odmietla, svojich kandidátov nechce predložiť až do konca tohto volebného obdobia, uviedol pre ČTK šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Vylúčil tiež, že by rada bola nefunkčná pre postup opozičných strán.

Vláda začala s obnovovaním rady začiatkom tohto mesiaca, kedy schválila návrh šiestich nových zástupcov v jedenásťčlennej rade. Nomináciu ešte posúdi parlament na marcovej schôdzi. Zvyšných piatich členov volí Národná rada; troch navrhne koalícia a dvoch opozícia.

Predchádzajúci zástupcovia Rady SPF prišli o svoje posty vlani po spornom prevode pozemkov. Rada fondu zodpovedá za kontrolu činnosti a hospodárenia fondu. "Nerozhoduje o reštitúciách, ale predkladá k nim štatutárnym orgánom odporúčajúce alebo neodporúčajúce stanovisko," informoval  hovorca pozemkového fondu Ľudovít Kavjak.

Slovenský pozemkový fond sa dostal do centra širšieho záujmu na jeseň roka 2007 a vlani po zverejnení informácií, že sa k lukratívnym pozemkom dostala firma blízka ĽS-HZDS.

Prevod pozemkov bol príčinou jedného z najväčších koaličných konfliktov, spory neskôr koaliční partneri zažehnali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu