Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Parlament odobril sprísnenie reštitúcií pozemkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pravidlá reštitúcií pozemkov sa sprísnia. Zmenu zákona, ktorú dnes odobrili poslanci, navrhla vláda po vlaňajších kontroverzných prevodoch pôdy na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). K reštituovaným parcelám pod Vysokými Tatrami sa minulý rok dostala firma GVM údajne blízka koaličnej ĽS-HZDS.

Podľa médií získala od reštituentov pôdu za zlomok trhovej ceny. Transakcie viedli k úplnej výmene vedenia SPF. Zákon, ktorý nadobudne účinnosť od začiatku júna, podporilo 69 zo 134 prítomných poslancov. Norma prešla vďaka hlasom vládneho Smeru-SD a SNS. Proti zmene zákona bola väčšina poslancov koaličnej ĽS-HZDS.

Zástupcovia opozície sa zväčša zdržali; namietali totiž, že ani zmena podmienok podozrivým prevodom nezabráni. Náhradnú pôdu bude môcť reštituent podľa nových pravidiel získať len v okrese, v ktorom mu pôvodné pozemky vyvlastnili. O parcely však bude musieť požiadať, inak dostane náhradu v peniazoch. Vláda navyše bude môcť obmedziť vydávanie náhradných pozemkov, o ktorých rozhodne, že sú vo verejnom záujme.

Bude sa to týkať napríklad pozemkov, na ktorých sa plánuje výstavba verejnoprospešnej stavby, priemyselného parku alebo podniku. Reštituenti budú môcť po novom previesť svoje nároky na niekoho iného písomnou zmluvou až potom, čo bude dohodnutý konkrétny pozemok.

Zmenu zákona navrhol premiér Robert Fico (Smer-SD) po spornom prevode pozemkov vo Veľkej Lomnici a Starej Lesnej. Lukratívne pozemky pod Tatrami sa vraj najprv dostali za podozrivých okolností k reštituentom a následne ich za údajne zlomok trhovej ceny získala firma GVM.

Pre podobný prevod štátnej pôdy pri podtatranskej obci Veľký Slavkov v roku 2007 prišiel o post ministra pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS), čo viedlo takmer k rozpadu vlády. Poslanci tiež schválili zmenu fungovania Rady SPF, ktorá zodpovedá za kontrolu činnosti a hospodárenia fondu. Rada tak bude môcť pracovať aj bez zástupcov opozície, ktorá odmietla navrhnúť svojich nominantov do tohto orgánu SPF.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu