Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sociálne dávky sa budú môcť vybaviť cez internet

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slováci si budú môcť najneskôr od februára 2012 vybaviť svoj nárok na vyplácanie rôznych sociálnych dávok jednoduchšie a rýchlejšie. Predpokladá to národný projekt elektronických služieb ministerstva práce v hodnote 33,19 milióna eur. Úrad už vybral firmy, ktoré ho majú vybudovať, informovalo v pondelok ministerstvo práce.

Po ukončení projektu, ktorý je súčasťou e-governmentu v sociálnej oblasti, budú môcť ľudia okrem iného podávať prostredníctvom internetu žiadosti o sociálne dávky. "V súčasnej dobe je plánovaných 40 rôznych typov žiadostí, o ktoré bude možné požiadať elektronickým spôsobom," napísalo ministerstvo v tlačovej správe. Obyvatelia sa pohodlne dostanú napríklad aj k informáciám o postupe rozhodovania o žiadosti, budú si tiež môcť prezerať zoznamy vyplatených dávok.

Elektronické služby v sociálnej oblasti majú tiež znížiť byrokraciu a zredukovať množstvo papierovej komunikácie. Pri súčasnom počte vydaných rozhodnutí, ktorých je ročne približne 750 tisíc, sa vraj usporí aj na poštových poplatkoch.

Zjednodušiť by sa v budúcnosti mal aj výber daní, ciel a povinných sociálnych a zdravotných odvodov, ktoré sa budú vyberať jednotne. V súčasnosti daň z príjmu zhromažďujú daňové úrady, sociálne odvody zas má na starosti Sociálna poisťovňa, ktorá tiež vypláca dôchodky. Zdravotné odvody spravuje jedna štátna a dve súkromné poisťovne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu