Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Air Slovakia dlhuje poisťovniam, firmám aj zamestnancom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku má finančné problémy ďalšia letecká spoločnosť. Aerolinky Air Slovakia dlhujú firmám, Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam, zamestnanci sa sťažovali na nevyplatené mzdy.

Napísal to dnes denník Sme. Letecká firma situáciu nechcela komentovať, finančný stav aeroliniek preverí ministerstvo dopravy. Air Slovakia podľa Sme dlhuje albánskym Albanian Airlines viac ako milión eur. Sociálna poisťovňa eviduje dlžobu 940.000 eur, ďalšie záväzky majú slovenské aerolinky voči zdravotným poisťovniam, tvrdilo Sme.

Košickej spoločnosti PRK vraj dlhujú takmer 4500 eur, na ktoré je vydaný platobný rozkaz. Slovenská obchodná inšpekcia vymáha svoje pokuty od Air Slovakia prostredníctvom exekúcie, aerolinky majú podľa Sme dlhy aj na bratislavskom letisku, tie však splácajú. Firmu preveruje polícia, keďže dostala trestné oznámenie na neodvedenie dane a poistného.

"Nemáme potrebu komentovať naše súkromné záležitosti súvisiace s našimi obchodnými partnermi a zamestnancami," reagoval obchodný manažér Air Slovakia Tomasz Zeglinski. Hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič pre Sme tvrdil, že spoločnosť písomne vyzvali, aby do konca februára predložila informácie o svojej finančnej situácii.

"Spoločnosť bola písomne vyzvaná, aby do 28. februára predložila potrebné dokumenty a informácie. Po tomto termíne bude ministerstvo na základe predložených dokumentov a informácií ďalej postupovať," vyhlásil. V čase hospodárskej krízy mali viaceré slovenské letecké spoločnosti veľké problémy.

Vlani skrachoval nízkonákladový dopravca SkyEurope Airlines, ministerstvo dopravy neskôr odobralo licenciu ďalším aerolinkám Seagle Air. Finančné problémy priznali aj Danube Wings, tvrdili však, že chcú dlžoby splatiť. Air Slovakia funguje predovšetkým ako charterový prepravca. V obchodnom registri je ako spoločník i generálny riaditeľ zapísaný Harjinder Singh Sidhu s adresou v Británii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu