Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ceny v januári klesli o 0,2 percenta

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb na Slovensku v januári podľa metodiky EÚ zaznamenali historicky najvýraznejší medziročný pokles, a to 0,2 percenta.

Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Počas prvého mesiaca tohto roka medzimesačne ceny stúpli o 0,1 percenta, v decembri sa o rovnakú hodnotu znížili.

Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie krajín únie, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria pre vstup do eurozóny. Do nej sa Slovensko začlenilo od januára 2009 ako zatiaľ posledná krajina.

V januári medziročne najviac stúpli ceny alkoholických nápojov a tabaku, a to o 6,8 percenta. Ceny v zdravotníctve sa zvýšili o 5,4 percenta, vzdelávanie zdraželo o 4,9 percenta. Naopak, najvýraznejšie klesli ceny nábytku a vybavenia domácnosti, a to o 3,7 percenta. Potraviny a nealkoholické nápoje zlacneli o 3,5 percenta.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa v januári zvýšili najvýraznejšie ceny potravín a nealkoholických nápojov, a to o 2,6 percenta. O 0,3 percenta zdražela rekreácia a kultúra, rovnako ako rozličné tovary a služby. Ceny v zdravotníctve a poštových služieb sa v porovnaní s decembrom nezmenili.

Medziročná miera inflácie meraná národnou metodikou, ktorú štatistici zverejnili skôr tento mesiac, sa v januári mierne spomalila na 0,4 percenta. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov. Inflácia meraná metodikou EÚ nezahŕňa takzvané imputované nájomné, ktoré obsahuje aj platby majiteľov nehnuteľností do fondu opráv. Údaje o inflácii podľa EÚ slovenskí štatistici zverejňujú od roku 2001.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu