Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Interblue Group podľa opozície požiadala o ďalšie emisné kvóty

Dušan Čaplvič
Dušan Čaplvič

BRATISLAVA - Americká spoločnosť Interblue Group podľa niektorých opozičných poslancov požiadala Slovensko o ďalších osem miliónov ton emisií oxidu uhličitého.

Krajina má čas na dodanie kvót iba do konca roka, povedali dnes novinárom poslanci potom, čo ukončili poslanecký prieskum na ministerstve životného prostredia (MŽP). Krajina už skôr predala spoločnosti 15 miliónov ton emisií, podľa opozície však nevýhodne a výrazne pod cenu.

Interblue Group žiada o ďalšie emisie aj napriek tomu, že vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý do stredy dočasne viedol ministerstvo, už skôr zrušil firme predkupné právo na ďalšie kvóty. Slovensko získalo zatiaľ z predaja emisií viac než 66 miliónov eur (vyše dvoch miliárd korún).

Opozícia už skôr tvrdila, že okolité krajiny predávali emisné povolenky výhodnejšie. Krajina v prípade, že sa transakcia uskutoční, príde podľa Pavla Freša z SDKÚ-DS aj o ďalšie miliardy korún. Jeho stranícky kolega Ivan Mikloš zasa tvrdil, že poslanci videli kópie listov z ktorých vyplýva, že spoločnosť žiada dodanie emisií do konca roka.

Pre kontroverznú zmluvu prišiel o kreslo ministra Ján Chrbet (SNS), ktorého vystriedal Vilam Turský (nominant SNS). Ten musel post tiež opustiť po tom, čo čelil kritike pre výberové konanie v inom tendri. Následne premiér Robert Fico (Smer-SD) odňal koaličnej SNS právo nominovať nového ministra. Dočasným vedením úradu bol poverený Čaplovič, ktorého vystriedal Jozef Medveď (nominant Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu