Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Enel vraj nechá štátu milióny eur bez nároku na kompenzácie

Enel
Enel

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva neprisľúbilo talianskej spoločnosti Enel žiadnu protihodnotu za to, že sa vzdá finančných nárokov voči štátu súvisiacich s privatizáciou Slovenských elektrární.

Novinárom to dnes povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD). Na základe dohody oboch strán má Enel odpustiť Slovensku vyplatenie asi 194 miliónov eur (5,84 miliardy Sk).

Enel zaplatil za 66-percentný balík akcií SE pred tromi rokmi 839 miliónov eur (25,28 miliardy Sk); v prepočte vtedajším kurzom štát získal vyše 31 miliárd korún. Na základe dohôd, ktoré sa týkali predaja akcií elektrární, mal však Enel po audite elektrární nárok na vrátenie časti peňazí.

"My sme povedali, že v žiadnom prípade nezaplatíme. Nedali sme žiadnu protihodnou," tvrdil Jahnátek. Na základe auditu v podniku, ktorý mal dodatočne určiť doplatok ku kúpnej cene za akcie SE, bol štát povinný vrátiť kupcovi 80,16 milióna eur (2,41 miliardy Sk). Samotné elektrárne mali zinkasovať zasa peniaze, na ktoré majú nárok z členstva v Združení Dunaj. Organizácia mala v minulosti za úlohu získavať zdroje na stavbu Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros.

Na doplatku k cene za akcie SE sa štát s Enelom nevedeli dohodnúť dlhší čas, vyplatenie peňazí si pritom nárokovala každá z oboch strán. Ministerstvo podľa Jahnátka vypracovalo návrh na definitívne uzatvorenie privatizácie na základe ústnych dohôd s Enelom. Materiál predložilo na pripomienkové konanie, schváliť ho musí ešte vláda.

Na predaji akcií SE sa s Enelom dohodla bývalá vláda premiéra Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Súčasný kabinet pod vedením Roberta Fica (Smer-SD) privatizáciu kritizoval, ostro napadol napríklad prenájom vodnej elektrárne Gabčíkovo. Elektrárne v súčasnosti pracujú na dostavbe dvoch blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach, projekt si vyžiada investíciu okolo 2,8 miliardy eur (84,35 miliardy Sk).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu