Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Kia: Podľa Ruska sa problémy s pozemkami vyriešia do polovice marca

Pavol Rusko
Pavol Rusko

BRATISLAVA - Problémy s nevykúpenými pozemkami, na ktorých má stáť automobilka Hyundai/Kia, by sa mali podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska vyriešiť do polovice marca.

"Do tohto termínu by mali byť pozemky vysporiadané. Samozrejme, keď nepríde niekto, kto nám narobí problémy, čo nevylučujem. My sme však na to pripravení," povedal na pondelkovej tlačovej besede Rusko. Podľa neho výstavba nového závodu Hyundai/Kia nemešká kvôli nevykúpeným pozemkom. "Meškajú s výstavbou pre zlé počasie," dodal Rusko a vylúčil, že sa stavia aj na nevysporiadaných pozemkoch.

Založením prvého stĺpu sa v pondelok v lokalite pri Žiline začala výstavba montážnej haly závodu Hyundai Mobis, hlavného dodávateľa Kia Motors Slovakia. Podľa konateľa spoločnosti Žilina Invest Juraja Čermáka to pre región znamená ďalších tisíc pracovných príležitostí. Závod bude na rozlohe približne 65 hektárov.

Ako ďalej dodal pre agentúru SITA, stavia sa na vysporiadaných pozemkoch, dokonca pozemok, na ktorom sa postavil základný stĺp, bol kúpený ešte v auguste 2004. Výstavba závodu Hyundai Mobis by mala byť ukončená do 1. júla 2006. Oficiálneho začatia výstavby sa zúčastnil aj predseda predstavenstva Hyundai Mobis Jeong In Park.

"Napriek tomu, že niektoré naše médiá vytvárajú divnú atmosféru okolo tejto výstavby, aj napriek neprajníkom, a dovolím si tvrdiť niektorým nepriateľom, sa zdvihol prvý stĺp Hyundai Mobis a pevne verím, že termín dokončenia výstavby nebude v žiadnom prípade narušený", konštatoval primátor Žiliny Ján Slota. Podľa jeho informácií traja ďalší subdodávatelia z Kórey, ktorí mali prísť do Žiliny, nakoniec uprednostnili priemyselný park v Trnave, čím žilinský región stratí minimálne 1500 pracovných miest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu