Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Pre Hyundai/Kia zatiaľ vykúpili zhruba 174 hektárov pozemkov

BRATISLAVA - Pre investíciu Hyundai/Kia pri Žiline do konca januára vykúpili spoločnosti GovInvest I a II približne 174 z potrebných 230 hektárov pozemkov, na ktorých má stáť automobilka.

Ako ďalej vyplýva z materiálu Informácia o plnení záväzkov Slovenskej republiky vyplývajúcich zo zmlúv uzatvorených s KIA Motors Corporation a Hyundai Mobis, v súčasnosti sa rokuje zo zástupcami Slovenského pozemkového fondu o formách zámeny doteraz nevykúpených pozemkov. Materiálom vypracovaným ministerstvom hospodárstva by sa mala na svojom najbližšom rokovaní zaoberať vláda.

Podľa materiálu je stále potrebné definovať základné pravidlá výmeny, ako aj stanoviť pomer hodnôt zamieňaných pozemkov. Pre Kia Motors bolo ku koncu januára vykúpených 73 % pozemkov z požadovaných 175 hektárov. Hyundai Mobis má z potrebných 55 hektárov vykúpených 85,3 %. Podľa primátora Žiliny Jána Slotu, Kórejčania sa na predlžovanie termínu nesťažujú. Primátor Žiliny totiž koncom minulého roka sľúbil zástupcom automobilky, že sa problémy s pozemkami na stavbu ich závodu do konca januára 2005 vyriešia.

Dokončenie závodu je naplánované na koniec septembra 2005, od mája do decembra 2006 by mal byť závod v skúšobnej prevádzke. Ročne bude vyrábať okolo 300 tis. vozidiel, pričom v závode bude možné vyrábať zároveň tri typy áut. Priamo v závode bude zamestnaných 2 811 ľudí. Celková investícia spoločnosti Kia by mala predstavovať 1,1 mld. USD, subdodávatelia by mali preinvestovať 300 mil. USD. Spoločnosť bude investovať 50 % z vlastného kapitálu a na 50 % si zoberie úver.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu