Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Kiapozemky: Konečne sa dohodli!

Haly pre automobilku zatiaľ stavajú len na vyrovnaných pozemkoch.
Haly pre automobilku zatiaľ stavajú len na vyrovnaných pozemkoch.

ŽILINA - Dohoda o výmene pozemkov pre kórejskú automobilku Kia je na svete. Slovenský pozemkový fond (SPF), zástupcovia petičných výborov a spoločnosť Žilina Invest musia však dať tento krok odsúhlasiť vláde. Štát dodnes nevykúpil 58 z 220 hektárov pôdy a Kórejčania už začínajú byť nervózni.

Ako informoval konateľ spoločnosti Žilina Invest Juraj Čermák, všetko sa rozhodne v stredu na rokovaní vlády. "Ak to odklepne, môžeme vo štvrtok podpisovať zmluvy a začať s výmenou pozemkov," dodal. Po podpise zmluvy bude vykúpených 47 z posledných 58 hektárov pôdy.

Zvyšných 11 ha predstavuje pôdu neznámych vlastníkov. "Informácie, že sa stavia aj na nevykúpených pozemkoch, sú nepravdivé. Máme vykúpené dostatočné množstvo pozemkov. Staviame len tam, kde stavať môžeme. Nemáme dôvod stavať načierno," zdôraznil.

Traja zatiaľ neznámi podnikatelia sú ochotní za štvorcový meter pozemkov určených pre Kiu zaplatiť 350 Sk. Štát pritom ponúkal len 140 Sk. Pozemky chcú vzápätí so SPF vymeniť za pozemky v okolí Banskej Bystrice, Bratislavy, Trenčína a Považskej Bystrice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu