Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kríza naďalej ohrozuje takmer 18 tisíc pracovných miest

BRATISLAVA - Svetová hospodárska kríza naďalej ohrozuje takmer 18.000 pracovných miest, ktoré by mohli zamestnávatelia zrušiť pri hromadných prepúšťaniach.

informovalo o tom ministerstvo hospodárstva. Nezamestnanosť v krajine po prepuknutí krízy výraznejšie stúpa, v júni sa vyšplhala na tri a pol ročné maximum 11,81 percenta.

Celkový počet ohrozených pracovných miest dosiahol od začiatku sledovania podľa ministerstva 36.498, z toho doteraz podniky uvoľnili 18.671 zamestnancov. Hromadné prepúšťania zahŕňajú opatrenia, pri ktorých podnik v priebehu 90 dní prepustí najmenej 20 pracovníkov. V tomto roku sa týmto spôsobom firmy zbavili takmer 8800 ľudí. V posledných dvoch týždňoch však žiadna spoločnosť hromadné prepúšťanie nenahlásila.

Úrady práce v tomto týždni evidovali 7165 voľných pracovných miest. Počet nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do zamestnania, v závere júna presiahol 313.000. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka sa ich počet zvýšil o viac ako 90.000 ľudí.

Kríza napríklad znížila objednávky veľkým slovenským firmám, ktoré výraznú časť svojej produkcie vyvážajú. Okrem prepúšťania niektoré podniky skrátili pracovný čas. Štatistiky negatívne ovplyvňujú aj ľudia, ktorí stratili zamestnanie v zahraničí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu