Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stavba štadiónu podporí ekonomiku, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Výstavba nového národného futbalového štadióna, ktorý vyrastie na bratislavskom Tehelnom poli, by mala podporiť výkon ekonomiky v čase hospodárskej krízy.

Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico. Náklady celej stavby vo výške zhruba 70 miliónov eur (asi 2,1 miliardy Sk) uhradí štát, stánok by mal byť dokončený v roku 2012. "Vnímame podporu národného futbalového štadióna aj ako cestu veľkých verejných investícií, ktoré budú mať pozitívny vplyv na hospodársky rast," vyhlásil Fico.

Slovensko podľa neho nemôže bojovať proti kríze zvyšovaním domáceho dopytu alebo exportu, ale jedine cestou verejných investícií. Moderný futbalový štadión s kapacitou 22.000 divákov má nahradiť súčasné športovisko na Tehelnom poli, na ktoré sa oficiálne zmestí asi o štvrtinu viac fanúšikov. "Od začiatku sa ráta s tým, že (...) štadión by sa mohol zväčšiť na kapacitu minimálne 30.000 divákov," poznamenal prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) František Laurinec.

Projekt bude mať na starosti mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB), zhotoviteľ stavby vzíde z medzinárodného tendra. Slovensko v súčasnosti nemá futbalový stánok, ktorý by spĺňal prísne medzinárodné kritériá. Národný tím, ktorý má zatiaľ dobré vyhliadky na postup na budúcoročný svetový šampionát, hráva svoje domáce zápasy najmä na zastaralom Tehelnom poli, ale aj v iných slovenských mestách.

"Všetko bude zabezpečené tak, ako si to vyžadujú najnovšie štandardy európskych a svetových štadiónov," povedal o chystanom novom štadióne Laurinec. Štadión pre potreby reprezentácie, bratislavských a prípadne aj ďalších slovenských futbalových klubov by sa mal začať stavať na budúci rok v máji, búracie práce sú naplánované na jar. Okrem športových podujatí má byť využívaný aj na kultúrne a spoločenské akcie.

Po dobudovaní má prejsť do majetku hlavného mesta. O potrebe výstavby nového národného štadióne sa hovorilo už dlhšie, zvažovala sa aj možnosť vybudovať ho v spolupráci so súkromným kapitálom. Podľa Fica sa však vláda rozhodla financovať celú stavbu v spolupráci s mestom, a to aj vďaka osvedčenému partnerstvu pri rekonštrukcii zimného štadióna Ondreja Nepelu. "Každý iný model, každá iná procedúra môže vyvolávať pochybnosti alebo komplikácie," tvrdil premiér.

Na Slovensku sa majú v roku 2011 uskutočniť majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Kabinet už skôr schválil pre hlavné mesto dotáciu na obnovu štadióna vo výške 1,22 miliardy Sk (40,5 milióna eur). Fico dnes oznámil, že vláda chce poskytnúť aj 3,3 milióna eur (okolo 100 miliónov korún) na výstavbu tréningovej hokejovej haly v Košiciach, ktoré majú tiež hostiť o dva roky šampionát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu