Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ako vybavíte pre dieťa náhradné výživné?

V našej spoločnosti nie je výnimkou, že si niektorí rodičia neplnia vyživovaciu povinnosť voči svojmu dieťaťu. V konečnom dôsledku na to doplácajú len deti. Našťastie, pomocnú ruku im podáva štát v podobe náhradného vyživného. To je určené práve pre tie deti, ktoré nemajú toľko šťastia a ich rodič im neplatí to, čo by mal. Viac sa posvieti aj na neplatičov. Im hrozia tvrdšie tresty za neplnenie si svojich povinností.

Osoba, ktorá sa o dieťa stará, môže požiadať o náhradné výživné, ak si druhý rodič neplní súdom určenú vyživovaciu povinnosť. Žiadateľ si svoj nárok uplatňuje podaním písomnej žiadosti o náhradné výživné. Obrátiť sa v tomto smere musí len na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa trvalého pobytu dieťaťa.

Jeho výška

Náhradné výživné sa bude poskytovať vo výške výživného, ktoré určil súd. Jeho maximálnu výšku však tvorí 1,2-násobok sumy životného minima, čo predstavuje 2 496 korún. "V praxi môže dôjsť k situácii, že vyživovacia povinnosť je plnená čiastočne. V takom prípade sa výživné bude poskytovať vo výške nezaplateného výživného," uvádza hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Katarína Belická. Náhradné výživné sa bude vyplácať od prvého dňa v mesiaci, v ktorom bola podaná žiadosť a bude sa poskytovať za celý kalendárny mesiac. "Treba podotknúť, že nárok na náhradné výživné bude obmedzený čistým príjmom rodiny do 2,2-násobku súm životného minima. V praxi to bude znamenať, že ak ste matkou napríklad jedného dieťaťa, náhradné výživné dostanete, ak váš príjem nepresiahne 14 652 korún," upozorňuje K. Belická.

Čo treba predložiť

Ak chcete v budúcnosti o náhradné výživné požiadať, musíte úradu práce, sociálnych vecí a rodiny doložiť niekoľko písomných dokumentov. Dôležitý je originál súdneho rozhodnutia alebo dohody, v ktorej je určená výška a spôsob platenia výživného pre dieťa.

Taktiež, ak ste si už tri mesiace po sebe výživné vymáhali súdnou cestou, ale beznádejne, treba i o tom predložiť potvrdenie od príslušného súdu. "Nesmiete zabudnúť na potvrdenie zo školy o plnení si povinnej školskej dochádzky dieťaťa, alebo na potvrdenie, že dieťa sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom. No a nakoniec je to doklad o vašom príjme, ako i spoločne posudzovaných osôb," hovorí K. Belická.

Potrebné formuláre sú k dispozícii na úradoch práce. Vzory nájdete na webovom portáli Ústredia PSVaR na úvodnej stránke, ale aj na webovej stránke MPSVR v časti dávkový informačný servis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu