Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zamestnanci ZVL auto opäť nedostali mzdy

KOŠICE - Pracovníkom prešovskej firmy ZVL auto, ktorá vyrába ložiská, vyplatila firma len časť aprílových platov, zamestnanci zatiaľ nedostali ani májové mzdy.

Odborári chcú preto na spoločnosť podať trestné oznámenie. Rozhodlo o tom dnešné stretnutie podnikových odborárov, povedal odborový predák Jozef Balica. Firma doplatenie peňazí sľúbila, zlepšenie situácie však očakáva až v auguste.

"Podnik má ešte čas na splatenie aprílových miezd do budúceho týždňa, potom sa obrátime na políciu," uviedol Balica. Trestné oznámenie chcú podnikoví odborári podať pre nevyplatenie mzdy, za apríl totiž firma zamestnancom zaplatila len polovicu. Pracovníci spoločnosti vstúpili v máji do štrajkovej pohotovosti, aj marcové výplaty totiž dostali s meškaním.

"Očakávame prílev peňazí od našich odberateľov, keď peniaze obdržíme, budú výplaty doplatené," uviedol riaditeľ spoločnosti Ondrej Zuskáč. Kedy by firma peniaze mohla od zákazníkov získať, Zuskáč nespresnil.

V ZVL auto pracuje približne 310 zamestnancov, podľa Zuskáča ich počet pravdepodobne klesne na 200 ľudí. Podnik už hromadné prepúšťanie oznámil na úrade práce, časť zamestnancov navyše v súčasnosti nepracuje a poberá len 60 percent mzdy. Firma dodáva ložiská pre strojársky a automobilový priemysel.

Spoločnosť sa dostala do zlej situácie po poklese objednávok v dôsledku svetovej finančnej krízy. Situácia by sa mohla podľa Zuskáča zlepšiť v najbližších mesiacoch, záujem o výrobky spoločnosti totiž postupne rastie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu