Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kríza znížila záujem o letné tábory, nepredávajú sa najmä lacné

BANSKA BYSTRICA - Svetová hospodárska kríza poznačila na Slovensku v tomto roku záujem rodín o detské prázdninové tábory.

Oproti očakávaniam však poklesol predaj najmä lacnejších zájazdov. Drahšie domáce aj zahraničné pobyty pre deti sa zatiaľ predávajú rovnako ako v minulých rokoch. Niektoré cestovné kancelárie už majú obsadenú približne polovicu miest.

Organizátori predali doteraz asi o desatinu prázdninových pobytov menej ako v rovnakom období minulého roka. "Je to mierny pokles, čo sa týka domácich zájazdov," povedala majiteľka bratislavskej cestovnej kancelárie Majáčik Soňa Štroblová. Cena podľa nej v súčasnosti už nehrá hlavnú úlohu pri rozhodovaní rodičov, či svojim deťom prázdninový tábor zaplatia. "Tomu, kto má na zaplatenie detského tábora, nehrá rolu o dvadsať eur viac alebo menej. Viac záleží na kvalite programu a ubytovaní," poznamenala.

Podobné skúsenosti majú aj v trenčianskej cestovnej kancelárii Slniečko. "Rodičia pre svoje deti uprednostňujú komfortnejšie podmienky," tvrdil obchodný riaditeľ Pavol Bobošík. Slniečko patrí k najväčším slovenským spoločnostiam, ktoré sa zaoberajú prázdninovými tábormi. Z približne 3500 miest už predali približne polovicu. Podľa Bobošíka pocítili slabší záujem o tohtoročnú sezónu už v januári a februári. Prepad obchodov oproti minulému roku odhadol ku koncu apríla približne na desať percent.

Ponuky prázdninových letných táborov sa v posledných rokoch výraznejšie nemenia. Okrem rozprávkových táborov, ktoré uprednostňujú najmä menšie deti, môžu rodičia svojim ratolestiam dopriať napríklad pobyty zamerané na turistiku, ale aj výučbu cudzích jazykov. Podobne ako v minulých rokoch je podľa kancelárií veľký záujem tiež o jazdecké tábory. Napríklad bratislavská CK Úsmev má takýto pobyt už vypredaný. Tábor s jazdeckým výcvikom ponúka aj Majáčik, podľa Štroblovej však ide o kombinovaný program, v ktorom nechýbajú ani iné aktivity.

Výraznejšie sa v tomto roku nemenili ani ceny ponúkaných pobytov. Za osem až desaťdňové domáce turnusy zaplatia rodičia od 140 eur (asi 4200 korún) do približne 200 eur (asi 6000 korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu