Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Francúzske reštaurácie ponúkajú protikrízové menu

BRATISLAVA - Mnohé reštaurácie vo Francúzsku si musia utiahnuť opasky a znížiť ceny z dôvodu recesie ujedajúcej z ich ziskov.

Podľa jednej z hlavných odborových organizácií, združujúcej hotely a reštaurácie Syndicat des Hoteliers, Cafetiers, Restaurateurs et Traiteurs, obrat v niektorých zariadeniach klesol až o polovicu. Za tri mesiace tohto roka podľa odhadov klesli príjmy francúzskych reštaurácií o 20 až 50 percent.

Čoraz viac turistov a zamestnancov si v súčasnosti počas obedňajšej prestávky skôr sadne do parku so sendvičom či baleným šalátom z pouličných bufetových stánkov ako do reštaurácie. Jedna z nich ponúka obed s dvoma chodmi za necelých 5 eur, čo BBC označila za statočný pokus udržať si zákazníkov.

"Protikrízové menu ponúkame vždy v utorok a nezarobíme na tom nič. Znamená to však, že ľudia sem prídu a niektorí sa vrátia aj v nasledujúcich dňoch," povedal majiteľ parížskej reštaurácie Laurent Krill. Ako dodal, protikrízové menu tvorí zelený šalát a bravčový guláš, možno jednoduchšie jedlo, ale reštaurácia býva plná.

Niektoré z najdrahších reštaurácií znížili ceny obedov o tretinu, lacnejšie zjednodušili menu a znížili ceny. Mnohé z tých, ktoré záviseli od turizmu, teraz bojujú o prežitie. Majiteľ jednej z takýchto reštaurácií na Boulevard Saint-Germain povedal, že predtým k nemu chodili aj štyri turistické skupiny takmer denne, dnes je rád, keď príde aspoň jedna za týždeň. Viac ako 6 tisíc reštaurácií zatvorili vo Francúzsku minulý rok, teda ešte predtým, ako začal ekonomický pokles naozaj tvrdo doliehať, dodala BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu