Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Prevádzku 6. bloku vo Vojanoch obnovia do konca mája

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne (SE) obnovia výrobu elektriny v šiestom bloku tepelnej elektrárne Vojany (EVO) do konca mája.

Informoval o tom hovorca spoločnosti Juraj Kopřiva. Dva bloky elektrárne EVO I na východe krajiny sú odstavené po minulotýždňovom požiari, ktorý spôsobila technická porucha.

"Po dôkladnej prehliadke šiesteho bloku bolo zistené, že došlo iba k poškodeniu kabeláže a je možné blok opraviť a pripraviť na prevádzku do konca mája," poznamenal Kopřiva. Elektrárne, ktoré kontroluje taliansky koncern Enel, už rozbehli práce na opätovné spustenie bloku do prevádzky, dodal. Požiar, ktorý vypukol pred týždňom v utorok vo večerných hodinách, sa začal šíriť z piateho bloku elektrárne. Následne sa rozšíril a vyradil z prevádzky aj šiesty blok. Obe poškodené zariadenia disponujú inštalovaným výkonom 110 megawattov.

Pre sprístupnenie piateho bloku podľa Kopřivu treba najskôr zhodnotiť stav statiky budovy a pomocných konštrukcií, ktoré sú potrebné na demontáž turbíny a generátora. "Až po ich rozobratí bude možné presné stanovenie ďalšieho postupu," doplnil hovorca. SE sú najväčším výrobcom elektriny v krajine, väčšinu elektriny vyprodukujú v jadrových elektrárňach. Tepelné elektrárne sa na vlaňajšej produkcii elektrární podieľali zhruba 14 percentami. Ku koncu roka 2008 spoločnosť zamestnávala 5432 ľudí.

Začiatkom roka horelo aj v tepelnej elektrárni Nováky, kde na dopravnom páse na uhlie vypukol požiar. Pre nehodu boli dva bloky elektrárne odstavené zhruba týždeň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu