Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

EVO: Požiar spôsobila zrejme technická porucha

KOŠICE - Tepelnú elektráreň vo Vojanoch na východnom Slovensku vážne poškodil požiar, ktorý vypukol v utorok večer. Škody podľa prvých odhadov dosiahli tri milióny eur (vyše 90 miliónov korún), dva bloky elektrárne sú odstavené.

Pravdepodobnou príčinou požiaru bola technická porucha. Nehoda by podľa Slovenských elektrární nemala obmedziť dodávky elektriny v krajine. Úmyselné založenie požiaru polícia vylúčila.

"Jednoznačne došlo k poruchovému stavu pri nábehu piateho bloku, došlo k vyšším otáčkam a zvýšeniu teploty a následne k vznieteniu chladiaceho oleja," povedal krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Fedorčák. Oheň sa podľa Fedorčáka vzápätí po káblových rozvodoch rozšíril aj na šiesty blok.

Hasičom sa oheň podarilo uhasiť ešte v noci. Výšku škôd sa však podľa Fedorčáka podarí spresniť až po otvorení turbín. Zariadenia elektrárne navyše obsahujú takzvané čierne skrinky, poznamenal Fedorčák.

Zariadenie patrí dominantnému výrobcovi elektriny v krajine, Slovenským elektrárňam. "Požiar zasiahol bloky päť a šesť elektrárne EVO 1, oba s výkonom 110 megawattov, bloky sú odstavené, výrobu v ostatných blokoch požiar neovplyvnil," povedal hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva. Dodal, že elektrárne naďalej v plnom rozsahu zaručujú zmluvne dohodnuté dodávky elektriny.

Následky požiaru na mieste skúma expertná skupina. Dĺžka odstávky zariadenia sa podľa Kopřivu nedá odhadnúť.

Požiar vyšetruje polícia, ktorá začala trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. Podľa jej hovorkyne Jany Demjanovičovej vyšetrovatelia vylúčili cudzie zavinenie požiaru.

Vo Vojanoch na východe Slovenska sú dve tepelné elektrárne, každá má štyri bloky a inštalovaný výkon 440 megawattov. Elektráreň je dôležitá pre zabezpečenie stability elektrickej siete, zabezpečuje tiež podporné služby pre prenosovú sústavu a vyrovnáva napríklad výpadky výkonu z iných zdrojov. Začiatkom roka horelo aj v tepelnej elektrárni Nováky, kde na dopravnom páse na uhlie vypukol požiar. Pre nehodu boli dva bloky elektrárne odstavené zhruba týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu