Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jahnátek: Vojany neohrozia dodávky elektriny

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Požiar na piatom bloku Elektrární Vojany neohrozí energetickú bezpečnosť Slovenska. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

"Máme viacero blokov v studenej zálohe, takže v žiadnom prípade nebudú odberatelia cítiť nejaký deficit elektriny," povedal Jahnátek. Podľa neho bilancia v elektroenergetickej sústave je "zatiaľ dobrá".

Podľa ministra požiar vznikol potom, čo po rozkolísaní elektroenergetickej sústavy sa snažila obsluha elektrárne odstaviť blok. "Pritom došlo k neovládaniu turbíny a následnému zadretiu ložísk a vzniku požiaru oleja na týchto ložiskách. Z toho sa chytila kabeláž. Podarilo sa požiar uhasiť. Musíme rozobrať turbínu, zistíme rozsah škôd a podľa toho stanovíme termín opravy a ďalší nábeh piateho bloku," doplnil Jahnátek.

Požiar na piatom bloku EVO spozorovali v utorok vo večerných hodinách. "Nebude to mať zásadný vplyv na zazmluvnené dodávky elektrickej energie," dodalhovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva. Podľa neho nikto pri požiari nebol zranený, a škody zatiaľ nie sú vyčíslené. "Bližšie informácie budú k dispozícii až po skončení vyšetrovania," konštatoval Kopřiva.

Závod Elektrárne Vojany sa nachádza na východnom Slovensku v okrese Michalovce. Pozostáva z dvoch energetických výrobní Elektrárne Vojany I (EVO I) s výkonom 6 krát 110 MW a Elektrárne Vojany II (EVO II) s takým istým výkonom. EVO II predstavuje regulačnú elektráreň, ktorej výrobné bloky sa zaradzujú do prevádzky v prípade plánovaných, alebo neplánovaných výpadkov na iných zdrojoch. Tepelná elektráreň vo Vojanoch používa ako palivo čierne uhlie, zemný plyn a mazut. Svojím inštalovaným výkonom 1 320 MW predstavuje približne 20 % inštalovaného výkonu spoločnosti Slovenské elektrárne. Vlastníkom akcií SE, a.s. sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a spoločnosť Enel SpA, ktorá drží 66 % akcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu