Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

EVO: Výšku škody ani príčiny požiaru nepoznajú

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne ešte nepoznajú výšku škody ani príčiny požiaru v tepelnej elektrárni vo Vojanoch. K zraneniam našťastie nedošlo. Analytici sa vzhľadom na nedostatok informácií k situácii zatiaľ vyjadrovať nechceli.

Portál tvnoviny informoval, že škody podľa prvých odhadov dosiahli tri milióny eur (vyše 90 miliónov korún). Hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva to však nepotvrdil. „Neviem, kto je zdrojom tejto informácie, ja vám túto informáciu neviem potvrdiť,“ uviedol pre topky.sk

Príčiny, rozsah škôd a dobu trvania opráv nie je možné podľa neho momentálne špecifikovať. Bude to možné až po detailnej obhliadke požiaroviska, resp. po vyšetrovaní. „Dobrá správa je, že nikto nebol zranený, nedošlo žiadnym škodám alebo negatívnym vplyvom na životné prostredie,“ povedal. Dodal, že garantujú "v plnom rozsahu zazmluvnené dodávky elektrickej energie do siete".

K požiaru došlo podľa Kopřivu na piatom bloku a zasiahol aj šiesty. Oba bloky, každý s výkonom 110 MW, sú v súčasnosti mimo prevádzky.

Požiar vypukol vo Vojanoch včera večer. Ako uviedla hovorkyňa hasičov Silvia Jančovičová, ohlásili ho o 21.14 hod. "Hasiči zistili, že horí prevádzkový olej a priľahlé káblové lávky," uviedla Jančovičová. Na mieste zasahovali závodní hasiči z elektrárne, Michaloviec a Veľkých Kapušian. Museli ochladzovať aj energoblok a zasahovali v dýchacích maskách.

Závod Elektrárne Vojany sa nachádza na východnom Slovensku v okrese Michalovce. Pozostáva z dvoch energetických výrobní Elektrárne Vojany I (EVO I) s výkonom 6 krát 110 MW a Elektrárne Vojany II (EVO II) s takým istým výkonom. EVO II predstavuje regulačnú elektráreň, ktorej výrobné bloky sa zaraďujú do prevádzky v prípade plánovaných, alebo neplánovaných výpadkov na iných zdrojoch. Tepelná elektráreň vo Vojanoch používa ako palivo čierne uhlie, zemný plyn a mazut. Svojím inštalovaným výkonom 1 320 MW predstavuje približne 20 % inštalovaného výkonu spoločnosti Slovenské elektrárne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu