Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ekonomika pocíti investíciu VW už v tomto roku, sľubuje Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika pocíti investíciu nemeckého Volkswagenu do výroby nového modelu v bratislavskom závode už v tomto roku.

Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico. Automobilka totiž začne s prípravou technológie a mala by tiež prijať niekoľko stoviek zamestnancov. Na raste hrubého domáceho produktu sa investícia odrazí aj v roku 2010, prvé vozidlá majú z výrobných liniek zísť o rok neskôr. Volkswagen plánuje to rozšírenia výroby o nový mestský rodinný automobil investovať 308 miliónov eur (9,3 miliardy korún).

Produkcia nového modelu sa podľa premiéra naplno rozbehne v roku 2012. Rodinné auto sa bude vyrábať v troj- a päťdverovom prevedení, a to pod značkami Volkswagen, Seat a Škoda. Kapacita bratislavskej automobilky dosiahne 400.000 vozidiel ročne, zatiaľ čo vlani vyrobila o vyše polovicu áut menej. Zamestnanosť v závode, v ktorom koncom minulého roka pracovalo 7800 ľudí, stúpne o 1500 pracovníkov.

Volkswagen sa podľa Fica rozhodol umiestniť výrobu na Slovensku pre kvalitu pracovnej sily. "Toto bol jeden z rozhodujúcich momentov, pre ktorý bola Bratislava vybraná ako miesto, kde Volskwagen bude vyrábať tento typ auta," poznamenal premiér. Údajne zavážilo tiež prijatie eura od januára tohto roka či zavedenie vládnej dotácie na kúpu nového vozidla pri likvidácii starého automobilu. Nemecký koncern, ktorý dnes investíciu oficiálne potvrdil, podľa Fica ocenil tiež zavedenie systému pohyblivého čerpania voľna či politickú stabilitu v krajine. Rozšírenie výroby privítali aj ekonómovia. "Predpokladám, že veľmi dôležitú úlohu v rozhodovaní automobilky zohralo euro, ktoré v strednodobej perspektíve prináša väčšiu stabilitu ako v okolitých krajinách (bez jednotnej európskej meny)," povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Investícia Volkswagenu spoločne s ďalšími miliardami eur určenými na stavbu ciest či pripravované dokončenie atómovej elektrárne v Mochovciach podľa premiéra pomôže ekonomike vyrovnať sa s negatívnymi dopadmi hospodárskej krízy. "To sú všetko peniaze, ktoré, ak sa budú investovať v rokoch 2009 a 2010, budú významným spôsobom pomáhať hospodárskemu rastu," poznamenal Fico.

Ťahúňmi ekonomiky bol doposiaľ najmä automobilový priemysel, ktorý na Slovensku okrem Volkswagenu zastupuje aj francúzsky PSA Peugeot Citroën, kórejská KIA Motors a ich dodávatelia. Toto odvetvia však patrí k najviac postihnutým krízou, automobilky preto v posledným mesiacoch opakovane obmedzili výrobu či uvoľnili časť zamestnancov. Vláda zatiaľ v tomto roku očakáva rast HDP, Národná banka Slovenska však vo svojej poslednej prognóze odhadla, že výkon hospodárstva v tomto roku klesne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu