Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nie je priestor pre nižšie dane, vyhlásil Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Krízu nemožno zneužívať na predkladanie návrhov, ktoré sú len realizáciou politických programov niektorých politických strán a vo svojej podstate len prehlbujú krízu, odkázal v pondelok slovenskej opozícii po rokovaní so slovinským partnerom Borutom Pahorom v Bratislave premiér Robert Fico. "Tak ako na Slovensku, tak aj v Slovinsku nie je žiadny priestor na zníženie daní," zdôraznil Fico.

"Aj na Slovensku sú chytráci, ktorí tvrdia, že treba znižovať dane, čo je úplný nezmysel." Fico nechcel odhadovať dopady krízy na verejné financie. K možnému prehĺbeniu deficitu a potrebnej úprave štátneho rozpočtu sa vláda vyjadrí až koncom prvého polroka. Treba si počkať, ako budú fungovať opatrenia v podobe PPP projektov a protikrízové balíčky.

Slovinský premiér Pahor vie pochopiť krátkodobé zvýšenie deficitu, dlhodobo je to ale preňho absolútne neprijateľné zadlžovanie budúcich generácií. Slovinská vláda urobí pri ďalšej revízii tohtoročného rozpočtu, ale najmä pri tvorbe budúcoročného, všetko pre to, aby udržala trojpercentný deficit verejných financií. Rovnako ako slovenskú ju k tomu zaväzujú kritériá eurozóny. Kríza bola ako infekcia prinesená do Európy, zhodli sa premiéri Slovenska a Slovinska.

Dôležité podľa nich je, že Slovensko ani Slovinsko nevybočujú z európskeho priestoru a chcú prijímať opatrenia, ktoré sú v EÚ akceptované, povedal Fico po rokovaní na spoločnej tlačovej besede. S bývalým komunistom, sociálnym demokratom Pahorom sa dohodli, že si budú intenzívne vymieňať názory na krízu. Pahor sa stotožnil s Ficom v opatreniach proti kríze. Pripomenul, že začiatkom mája bude prvý summit EÚ o zachovaní a vytváraní pracovných miest.

Namiesto daňových úľav slovinská vláda podporila dotáciami podniky, ktoré znížili výrobu. Štát tak dotuje časť pracovného času a pomáha udržať pracovné miesta so všetkými právami a garantuje ich návrat po zvýšení dopytu. "Ukazuje sa, že to bolo dobré rozhodnutie, požiadalo oň 450 podnikov, zachovalo sa tak 6500 pracovných miest." Teraz toto opatrenie rozvinú v treťom protikrízovom balíku. Fico principiálne odmietol „pravicové riešenie“ krízy – že trh všetko vyrieši, stačí len prepúšťať a robiť úsporné opatrenia.

Vláda neobetuje v mene zisku obyvateľov SR, bude ich chrániť do poslednej chvíle, vyhlásil pred podnikateľmi. Dôraz bude klásť na verejné investície – PPP projekty pri budovaní diaľnic, investície do nových blokov jadrovej elektrárne, do výstavby bratislavského letiska. Premiér konštatoval, že keby nebola bývalá vláda koncentrovala v SR automobilový priemysel, dnes sme nemuseli mať také veľké problémy.

O zosúladení obchodných aktivít, aby spoločne prispeli k eliminácii dopadov krízy, hovorili popoludní podnikatelia oboch krajín na fóre, ktoré otvorili Fico a Pahor. Slovinský premiér oznámil, že SR a Slovinsko založia slovensko-slovinský obchodný klub na zvýšenie dôvery podnikateľov. "Urobíme všetko, čo je v našej moci, aby podnikatelia našli čo najviac príležitostí," dodal Pahor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu