Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Rozpočet EÚ na rok 2005 bude vo výške 106,3 mld. eur

BRUSEL - Vlády 25 štátov Európskej únie (EÚ) a Európsky parlament (EP) sa vo štvrtok dohodli na rozpočte únie pre rok 2005.

Rozpočet sa ustálil na úrovni 106,3 mld. eur, čo predstavuje presne 1 % z celkového hrubého domáceho produktu (HDP) únie. Rozpočet sa tak oproti tomuto roku zvýši o 6,5 %.

"To je prvýkrát, ako o rozpočte rozhoduje 25 členských krajín. Strohosť v tomto rozpočte ide ruka v ruke so striedmosťou v národných rozpočtoch," povedal holandský minister pre európske záležitosti Atzo Nicolai.

Rozpočet je kompromisom medzi požiadavkami EP a Európskej Komisie (EK) na jednej strane a najväčšími čistými prispievateľmi do rozpočtu, ako Nemecko a Veľká Británia, na strane druhej. Pokým EP pôvodne navrhoval, aby sa rozpočet zvýšil o 11,6 % na 111 mld. eur a EK požadovala rozpočet vo výške 109 mld. eur, Nemecko a Veľká Británia sa snažili s návrhom 106 mld. eur dostať rozpočet pod hranicu 1 % HDP.

Podľa niektorých poslancov v EP ide čistým prispievateľom najmä o to, aby prekazili komisii plán zvýšiť rozpočet únie v programovom období 2007-2013 na 1,14 % HDP, čiže na približne 1 bil. eur. EK však trvá na zvýšení výdavkov najmä kvôli potrebe podporovať štrukturálny rozvoj v nových členských štátoch.

Na podporu infraštruktúry, životného prostredia a tvorbu pracovných miest v najchudobnejších regiónoch EÚ bolo v rozpočte na rok 2005 vyčlenených približne 35 mld. eur. Budúcoročný rozpočet tiež ráta s pomocou 190 mil. eur na podporu obnovy Iraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu