Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Barroso je za ponechanie limitu na pomoc z fondov EÚ

Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso

BRUSEL- Nový predseda Európskej komisie (EK) Jose Manuel Barroso varoval v utorok nové členské štáty Európskej únie (EÚ), aby sa nepokúšali dosiahnuť zrušenie limitu pre poskytovanie pomoci zo štrukturálnych fondov pre chudobné regióny.

Po stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom sa Barroso vyjadril, že zrušenie tohto limitu vo výške 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) by nebolo múdre a rozhodne by to ani nebolo v záujme nových členských štátov.

V rozpočte EÚ pre programové obdobie 2007 až 2013 by podľa Barrosa mal byť štvorpercentný limit pre pomoc zo štrukturálnych fondov ponechaný. Barroso, ktorý sa s dvojtýždňovým meškaním ujal úradu v pondelok, sa tak postavil za návrh rozpočtu EÚ, ktorý zostavila ešte stará komisia pod vedením Romana Prodiho.

Podľa odborníkov má štvorpercentný limit pre poskytovanie platieb má význam, aj keď to znamená, že chudobnejšie krajiny, ako napríklad Slovensko, Poľsko, či Litva, dostanú v pomoci pre regióny v prepočte na obyvateľa menej financií ako bohatšie Španielsko, Grécko, či Portugalsko.

Výpočty Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu naznačujú, že žiadna krajina nie je schopná absorbovať a spravovať finančnú pomoc vo výške presahujúcej 4 % jej HDP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu