Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zavedenie eura prispelo k rastu cien len nepatrne

BRATISLAVA - Januárové zavedenie eura na Slovensku prispelo len nepatrne k celkovému rastu cien tovarov a služieb vypočítaného podľa metodiky Európskej únie.

Vplyv zmeny platidla na infláciu bol porovnateľný s vplyvom prechodu na euro v ďalších krajinách eurozóny, uviedla dnes Národná banka Slovenska (NBS). Harmonizovaná inflácia v úvode roka dosiahla 2,7 percenta, vo februári ďalej spomalila na 15-mesačné minimum 2,4 percenta.

"Celkovo je možné konštatovať, že žiadna z použitých metód (skúmania) neidentifikovala, že kvôli zavedeniu eura by došlo k neodôvodnenému zvýšeniu spotrebiteľských cien," uviedla centrálna banka, podľa ktorej bol vplyv zavedenia novej meny k celkovej harmonizovanej inflácii nižší ako 0,2 percentuálneho bodu. V čase prechodu na euro pritom bolo prípadné zdražovanie jednou z najväčších obáv ľudí. Ekonómovia sa však zhodli, že infláciu bude tlmiť priaznivejší vývoj cien potravín a pokles cien ropy z vlaňajších rekordných úrovní. K zvoľneniu rastu cien by mala prispieť aj svetová hospodárska kríza.

Na vývoj cien v predajniach dohliada Cenová rada, Štatistický úrad či mimovládna organizácia Združenie slovenských spotrebiteľov. Správnosť zobrazovania cien v korunách aj eurách alebo dôvody úprav cien zas sleduje Slovenská obchodná inšpekcia.

Napriek tomu, že štatistici ani centrálna banka zdražovanie pre euro nepreukázali, ľudia si podľa januárového prieskumu agentúry AKO mysleli, že ceny po zavedení eura stúpli. Vyslovili sa tak takmer tri štvrtiny oslovených respondentov. Podobne reagovali aj spotrebitelia v štátoch, ktoré prijali euro v roku 2002. Dôvodom bolo, že ľudia si vraj nesprávne spojili prechod na jednotnú európsku menu so zvýšením cien napríklad v kaviarňach, reštauráciách či hoteloch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu