Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďarsko chce dátum prijatia eura

BUDAPEŠŤ - Maďarsko by mohlo stanoviť dátum prijatia eura do polovice tohto roka a naďalej sa bude usilovať o určité zmiernenia podmienok pre vstup do eurozóny.

V pondelok to povedal maďarský minister financií János Veres. "Dátum sa určí niekedy v polovici tohto roka" povedal Veres pre televíznu stanicu M1. "Dátum sa môže stanoviť o niekoľko mesiacov a naozaj je želateľné a nutné to urobiť."

Veres dodal, že podmienkou pre stanovenie termínu prijatia eura je to, aby parlament schválil zmeny daní a výdavkov, ktoré vláda navrhla minulý mesiac s cieľom udržať deficit rozpočtu pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu.

Minister financií zároveň povedal, že Maďarsko bude naďalej žiadať EÚ, aby zmiernila niektoré podmienky pre prijatie eura, ale nebude žiadať o uvoľnenie maastrichtských kritérií. "Nechceme zmierniť maastrichtské kritériá, chceme zmiernenie iných obmedzení, čo by mohlo prijatie eura urýchliť ... mohlo by to byť skrátenie obdobia, počas ktorého krajina musí byť v systéme ERM2," povedal Veres.

Európska únia cez víkend odmietla uvoľnenie maastrichtských kritérií, ale nechala otvorené dvere pre diskusiu o skrátení dvojročného obdobia v systéme ERM2. Analytici predpokladajú, že Maďarsko vstúpi do systému ERM2 v roku 2010 a euro prijme v roku 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu