Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

KIA začne pri Žiline vyrábať opäť v dvoch zmenách

ŽILINA - Kórejská spoločnosť KIA Motors bude vo fabrike pri Žiline od budúceho týždňa vyrábať automobily opäť v dvoch pracovných zmenách.

Potvrdil to hovorca KIA Motors Slovakia Dušan Dvořák. V uplynulých dvoch týždňoch automobilka pre nižší odbyt v dôsledku svetovej hospodárskej krízy vyrábala na Slovensku iba v jednej zmene.

V závode však bude naďalej platiť skrátený šesťhodinový pracovný čas. Bežne trvá zmena asi osem hodín.

"My stále sledujeme situáciu na trhu a podľa toho sa rozhodujeme, na koľko zmien sa bude robiť. Bude to platiť i v nasledujúcom období a flexibilne sa prispôsobíme situácii na trhu," poznamenal Dvořák.

Fabrika pre svetovú hospodársku krízu zápasí najmä so zníženým záujmom o automobily na európskych trhoch. Minulý mesiac pre problémy s dodávkami plynu z Ruska závod na niekoľko dní úplne zastavil výrobu.

KIA Motors, ktorá spustila sériovú výrobu pri Žiline v decembri 2006, vyrobila vlani približne 200.000 automobilov. Pôvodne chcela vyprodukovať asi 210.000 osobných vozidiel. V tomto roku zrejme nevyrobí pôvodne plánovaných 240.000 áut, lebo záujem zákazníkov o vozidlá poklesol. V budúcnosti by sa v závode, kde teraz pracuje asi 2800 ľudí, podľa skorších informácií mohlo vyrábať 300.000 vozidiel.

S dôsledkami krízy zápasia aj ďalšie dve automobilky, ktoré na Slovensku vyrábajú osobné vozidlá. Bratislavský závod automobilky Volkswagen nedávno na niekoľko dní pozastavil produkciu pre menší záujem o kúpu nových vozidiel, ďalšiu odstávku podľa tlače údajne plánuje na apríl. Francúzsky PSA Peugeot Citroën zasa plánuje v Trnave prepustiť časť zamestnancov.

Pre svetovú hospodársku krízu sú na Slovensku ohrozené tisícky pracovných miest. Pribúdajú totiž firmy, ktoré chcú prepúšťať svojich zamestnancov, lebo sa zhoršil odbyt ich výrobkov. Miera nezamestnanosti na Slovensku v januári stúpla na 9,03 percenta, bola tak najvyššia od februára 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu