Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

KIA nabehla na skrátený 6-hodinový pracovný čas

ŽILINA - Kórejská automobilka KIA Motors v závode pri Žiline pre svetovú finančnú krízu nabehla od začiatku februára na skrátený šesťhodinový pracovný čas v oboch pracovných zmenách.

Bežne trvá zmena asi osem hodín. Spoločnosť pôvodne chcela kratší pracovný čas zaviesť už minulý mesiac, až na jednodňovú výnimku tento zámer pre problémy s dodávkami plynu odložila. Dnes to potvrdil hovorca KIA Motors Slovakia Dušan Dvořák.

Neodhadol, dokedy skrátený pracovný čas vo fabrike potrvá. "Sledujeme vývoj na trhu a v prípade zmeny stabilizácie sme schopní okamžite reagovať a upraviť výrobu tak, aby sme naplnili dopyt," poznamenal Dvořák. Pre skrátenie pracovného času sa totiž spoločnosť rozhodla po znížení záujmu o automobily na európskych trhoch, ktoré vyvolala svetová finančná kríza.

K šesťhodinovým zmenám chcela automobilka pôvodne pristúpiť ešte minulý mesiac, pre problémy s dodávkami plynu z Ruska však napokon na niekoľko dní zastavila výrobu. Po obnovení produkcie 19. januára trval pracovný čas v oboch zmenách šesť hodín iba jeden deň. Pre výpadok výroby totiž spoločnosť rozhodla, že v nasledujúcich dňoch zamestnanci v priemere pracovali 35 hodín do týždňa. Zástupcovia automobilky sa nechali pred časom počuť, že k skráteniu pracovného času pristúpili preto, aby nemuseli prepúšťať zamestnancov. Vo fabrike neďaleko Žiliny pracuje asi 2800 ľudí.

KIA Motors, ktorá rozbehla sériovú výrobu pri Žiline v decembri 2006, vyrobila vlani približne 200.000 automobilov. Pôvodne chcela vyprodukovať asi 210.000 osobných vozidiel. Dvořák nespresnil, koľko áut by mohla fabrika vyrobiť v tomto roku. Nevylúčil však, že pôvodne plánovaných 240.000 to zrejme nebude. V budúcnosti by sa v závode podľa skorších informácií mohlo vyrábať 300.000 vozidiel. Hospodárska kríza zasiahla v krajine viacero podnikov, ktoré pre pokles objednávok zo zahraničia obmedzili výrobu a ohlásili prepúšťanie. Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku koncom vlaňajška stúpla na 8,39 percenta, ešte v auguste pritom dosiahla historické minimum 7,36 percenta. V závere januára bolo ohrozených zhruba 10.000 pracovných miest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu