Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Na čiernej listine sa ocitol aj Orange a dopravcovia z východu

BRATISLAVA - Združenie slovenských spotrebiteľov cez víkend zaradilo na čiernu listinu ďalšie spoločnosti, ktoré podľa neho využili zavedenie eura na neodôvodnené zdražovanie.

Do zoznamu na internete pribudli autobusoví dopravcovia z Košíc a Prešova a najväčší mobilný operátor Orange. Všetky spoločnosti však podozrenia zo zneužitia prechodu na euro odmietajú.

Dopravcovia SAD Prešov a košický Eurobus podľa združenia medzi vlaňajším decembrom a tohtoročným januárom zdvihli ceny lístkov na najkratšie vzdialenosti do 13 kilometrov. Cena najlacnejšieho obyčajného lístka napríklad u oboch spoločností podľa občianskeho združenia stúpla z 12 Sk (0,40 eura) na 0,50 eura (15,06 Sk), podobne vraj zdražela aj cena prostredníctvom čipovej karty.

Na zvýšenie cestovného na východe Slovenska upozorňovali médiá už skôr. Zástupcovia krajských samospráv, ktoré SAD-kám zmenou cenového výmeru umožnili zdvihnúť cestovné, však kritiku dávnejšie odmietli.

"Dôvodom v žiadnom prípade nebol prechod na novú menu, ale nárast oprávnených nákladov dopravcov. Patrí medzi ne najmä zvýšenie miezd vodičov, obnova vozového parku, zlepšenie kvality poskytovaných služieb. Ak by kraj nezmenil cenový výmer, strata dopravcov by sa prehlbovala," napísala na internetovej stránke košickej krajskej samosprávy hovorkyňa kraja Zuzana Bobriková. Podobne úvahy o súvislosti zdražovania s eurom odmietol už skôr aj prešovský "župan" Peter Chudík.

Orange zdražil stieraciu kartu s časovou viazanosťou 90 dní z 200 Sk (6,64 eura) v decembri na 9,96 eura (300,05 Sk) v januári, tvrdí združenie. "Združenie spotrebiteľov zavádza, nakoľko my aj v tomto roku predávame presne tie isté stieracie karty, ktoré sme predávali aj v minulom roku," reagoval hovorca Orangeu Richard Fides pre televíziu Markíza, ktorá o zaradení firmy na čiernu listinu informovala v piatok večer. Zoznam sa potom na internete objavil neskôr počas víkendu.

Čierna listina mala byť jedným z nástrojov proti možnému zdražovaniu po zavedení novej meny na Slovensku. Združeniu slovenských spotrebiteľov dalo na jej vypracovávanie dotáciu ministerstvo hospodárstva. Niektorí podnikatelia proti svojmu zaradeniu na "spotrebiteľský pranier" protestovali a hrozili žalobami. Združeniu vyčítali, že na zozname sú chyby, prípadne že sa nemohli k podozreniam vyjadriť.

Na zozname sa v minulosti ocitlo niekoľko reštaurácií, obchodov, ale aj ďalší autobusový dopravca. Okrem občianskeho združenia spotrebiteľov na ceny tovarov po januárovom zavedení eura dohliada aj Slovenská obchodná inšpekcia a Cenová rada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu