Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ceny bytov by mali aj v najbližších mesiacoch klesať

(Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Zlacňovanie nehnuteľností, ktoré začalo koncom vlaňajška, by malo pokračovať aj v prvých mesiacoch tohto roka. Povedal to generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Martin Lazík. Trend poklesu cien potvrdila aj Národná banka Slovenska.

"Očakávam, že pokles cien bytov v prvom kvartáli bude kopírovať pokles, ktorý bol medzi tretím a štvrtým štvrťrokom," poznamenal Lazík. Priemerná cena za meter štvorcový realít na bývanie sa podľa centrálnej banky dostala na konci roka na 1479 eur (44.556 korún), čo je pokles v porovnaní s tretím kvartálom o zhruba štyri percentá. V treťom štvrťroku reality zaznamenali oproti predchádzajúcemu kvartálu zlacnenie o 0,4 percenta.

Výrazné znižovanie cien bytov sa napriek klesajúcemu trendu podľa Lazíka v súčasnosti očakávať nedá. Dopady hospodárskej krízy ovplyvnia niektoré veľké stavebné projekty, ktoré sa nestihnú dostavať v naplánovanom termíne, dodal.

Obava ľudí o možnú stratu zamestnania a neistota na trhu spomalil pre krízu predaj a nákup realít o polovicu v porovnaní s rokom 2007, tvrdil Lazík. "Ľudia zvolili vyčkávaciu taktiku, keďže nevedia, ako ich kríza postihne," naznačil. Príčinou spomalenia obchodných aktivít s realitami je podľa neho aj sťažený prístup záujemcov o kúpu bytov či domov k úverom. Banky síce znížili úrokové sadzby, sú však menej ochotné prefinancovať celú hodnotu založenej nehnuteľnosti. Žiadateľ teda zvyčajne musí časť ceny bytu alebo rodinného domu zaplatiť z vlastných úspor alebo iných zdrojov.

Najväčší pokles cien zaznamenali staršie byty. "Obydlí v historických centrách miest sa pohyb cien smerom dole takmer vôbec nedotkol," konštatoval Lazík. Ceny realít v krajine zaznamenali v minulosti výrazný nárast. Trendu napomohol aj príchod zahraničných investorov, dostupnejšie hypotéky a dopyt po bývaní.

Najdrahšie bývanie v poslednom štvrťroku bolo tradične v Bratislave a okolí. Ceny v hlavnom mesta boli o takmer 30 percent vyššie oproti celoslovenskému priemeru. Meter štvorcový sa predával na konci roka v Bratislave priemerne za 1910 eur (57.541 korún). Veľmi mierny nárast zaznamenali z ôsmich krajov len trenčiansky a banskobystrický.

Najlacnejšie reality na bývanie boli na konci roka podobne ako v predchádzajúcom kvartáli v Nitrianskom kraji, a to 781 eur (23.528 korún) za meter štvorcový. Druhým najlacnejším krajom podľa údajov NBS bol v poslednom štvrťroku Banskobystrický kraj, kde sa meter štvorcový predával za 856 eur (25.788 korún).

Podobne ako v predchádzajúcich kvartáloch sa najviac platilo v poslednom štvrťroku v prepočte za malé byty. Meter štvorcový v jednoizbovom byte stál 1701 eur (51.244 korún), v trojizbovom byte sa predával za 1408 eur (42.417 korún). Najlacnejšie však boli domy, v ktorých sa za meter štvorcový platilo v priemere 1276 eur (38.441 korún).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu