Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ceny nehnuteľností pre krízu môžu krátkodobo klesať

BRATISLAVA- Dlhoročný rast cien nehnuteľností vrátane cien prenájmov kancelárskych priestorov na Slovensku sa pre ekonomickú krízu pravdepodobne zastaví a ceny môžu krátkodobo klesnúť.

Na diskusnom stretnutí internetového časopisu Stavebné fórum.sk to dnes povedal Matej Majerčák z poradenskej spoločnosti CB Richard Ellis. Pre nepriaznivý vývoj svetovej ekonomiky sa však ľudia aj developeri ťažšie dostanú k bankovým úverom. "Banky sú dnes dosť opatrné," poznamenal Majerčík.

Podľa neho zintenzívnili spoluprácu s firmami, ktoré stavbu nových budov zabezpečujú, viac ich monitorujú a pri uzatváraní zmlúv od developerov vyžadujú, aby do projektov vkladali viac vlastných peňazí. Pre ekonomickú krízu však svoje plány prehodnocujú aj firmy, ktoré si kancelárske priestory prenajímajú, naopak ľudia môžu nákup bytov či domov odložiť pre obavy z možného prepúšťania, ktoré hrozí v mnohých podnikoch.

Niektoré spoločnosti, ktoré sa výstavbou nehnuteľností zaoberajú, už menia alebo posúvajú do budúcnosti svoje projekty. V Bratislave ceny bytov napríklad zlacneli v luxusnom komplexe River Park, ktorý buduje J&T Real Estate, stavbu novej kancelárskej budovy odložila spoločnosť TriGranit.

Rast cien realít v krajine v minulosti podporoval okrem iného príchod zahraničných investorov, dostupné hypotéky a vysoký dopyt po bývaní. Z údajov Národnej banky Slovenska vyplýva, že ceny nehnuteľností v treťom kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku nepatrne klesli, a to o 0,4 percenta.

Tempo ich medziročného rastu sa zvoľnilo na pätinu. Priemerná cena za meter štvorcový realít na bývanie sa v treťom štvrťroku dostala na 46.453 korún (1541,96 eura), v druhom kvartáli bola vyššia o 205 Sk (6,8 eura). Za celý uplynulý rok ceny nehnuteľností stúpli o necelú štvrtinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu