Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jaskyniari a zoo si môžu rozdeliť 25 mil. eur z eurofondov

BRATISLAVA - Štátna ochrana prírody SR, Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Zoologická záhrada Bojnice a Slovenská agentúra životného prostredia si budú môcť rozdeliť 25 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu v rámci výzvy Ochrana a regenerácia prírodného prostredia a krajiny, ktorú tento týždeň vyhlásilo ministerstvo životného prostredia (MŽP).

Dátum uzávierky výzvy stanovil rezort životného prostredia na 11. mája. "Špecifickým cieľom výzvy je dobudovanie sústavy chránených území NATURA 2000 a infraštruktúry ochrany prírody SR v zmysle právnych predpisov EÚ a SR," uvádza MŽP na internetovej stránke www.opzp.sk, vyhradenej pre Operačný program Životné prostredie (OP ŽP) na programové obdobie 2007 - 2013.

Výzva je zameraná na tri ciele. Prvým je zabezpečenie priaznivého stavu biotopov a druhov prostredníctvom vypracovania a realizácie programov starostlivosti o chránené územia vrátane území NATURA 2000 a programov záchrany pre kriticky ohrozené druhy rastlín, živočíchov a území vrátane realizácie monitoringu druhov a biotopov.

Druhým cieľom je "zlepšenie infraštruktúry ochrany prírody a krajiny prostredníctvom budovania a rozvoja zariadení ochrany prírody a krajiny vrátane zavedenia monitorovacích systémov za účelom plnenia národných a medzinárodných záväzkov." Tretí cieľ je zlepšenie informovanosti a environmentálneho povedomia verejnosti, vrátane posilnenia spolupráce a komunikácie so zainteresovanými skupinami.

Tento zámer má zlepšovať environmentálne povedomie verejnosti a podporu zo strany vlastníkov a užívateľov dotknutých pozemkov ako základnej podmienky realizácie opatrení ochrany prírody a krajiny ako aj zvyšovanie povedomia verejnosti a správcov územia o hodnotách krajiny a starostlivosti o ňu.

Ak výberová komisia schváli žiadosti o nenávratný finančný príspevok pre vybrané projekty, Európsky fond regionálneho rozvoja uhradí výdavky do výšky 85 percent a zo štátneho rozpočtu pôjde 15 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu