Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Menšie firmy budú mať ľahší prístup k úverom so štátnou zárukou

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Malí a strední podnikatelia budú mať jednoduchší prístup k úverom do výšky 340.000 eur (zhruba desať miliónov Sk), z ktorých budú môcť v čase svetovej hospodárskej krízy financovať napríklad chod svojich firiem. Na vytvorení nových finančných produktov pre menších podnikateľov sa dohodla vláda so štátom kontrolovanou Eximbankou a Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou (SZRB), ako aj s komerčnými bankami.

Štát prostredníctvom SZRB bude ručiť za 55 percent istiny poskytnutého úveru, zvyšok záruky pokryjú banky.

"Veľmi efektívne na tomto produkte je to, že klient nebude musieť navštevovať pri poskytovaní tohto rýchleho produktu špecializovanú banku, teda štátnu, ale navštívi komerčnú banku, ktorá je súčasťou tohto mechanizmu a priamo tam sa bude môcť oboznámiť s podmienkami," povedal dnes premiér Robert Fico po podpise memoranda o spolupráci v oblasti spolufinancovania malých a stredných podnikateľov.

Dokument podpísali zástupcovia ministerstva financií, SZRB, Eximbanky a Slovenskej bankovej asociácie (SBA), ktorá združuje komerčné banky. Platiť by mal do konca roku 2010. Pred spustením nového produktu musí záručná a rozvojová banka podpísať zmluvy s komerčnými bankami.

Podľa Reginy Ovesny-Straka, prezidentky SBA a šéfky najväčšieho finančného domu v krajine Slovenskej sporiteľne, poskytované úvery pravdepodobne na investície nebudú stačiť, firmy si nich však budú môcť financovať svoju prevádzku.

"Chcem zdôrazniť, že banka bude robiť rizikovú analýzu, lebo to chce od nás záručná banka. Budeme podporovať podniky, ktoré majú dobrý biznis," poznamenala Ovesny-Straka. Podobný produkt už podnikateľom poskytuje napríklad Tatra banka. Tá firmám po splnení podmienok ponúka rýchle úvery so zárukou SZRB vo výška od 16.600 do 340.000 eur (zhruba 500.000 až desať miliónov korún).

Bankový sektor na Slovensku je podľa predchádzajúcich vyhlásení centrálnej banky a vlády stabilný a kríza sa ho výraznejšie nedotkla. Finančné domy by mali mať k dispozícii aj dostatok zdrojov, keďže si v nich ľudia pred januárovým zavedením eura ukladali svoje úspory.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu