Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemecko chystá nový stimulačný balík v hodnote 50 mld. eur

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: ČTK)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa na koaličnom stretnutí dohodla so svojimi partnermi na predbežnej štruktúre nového stimulačného balíka, ktorý by mal v priebehu nasledujúcich dvoch rokov do ekonomiky priniesť 50 mld. eur.

Prvý balíček v hodnote 31 mld. eur, ktorý Nemecko prijalo v novembri, bol totiž kritikmi označený ako nedostatočný, najmä v súčasnej zložitej situácii, keď krajina čelí najvážnejšej recesii od druhej svetovej vojny. Koaličná trojka sa dohodla, že sumu z druhého balíčka použije na projekty v rámci infraštruktúry, aby pomohli zachrániť pracovné miesta.

Ďalšie detaily vrátane daňových úľav sú zatiaľ predmetom koaličných rokovaní. Koaličný partner Merkelovej, Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), pritom navrhuje poskytnúť len sumu vo výške 40 mld. eur počas dvoch rokov. Koalícia sa zhodla na podpore investičných projektov do infraštruktúry a škôl, rozchádza sa však v názore na daňové úľavy, ktoré presadzuje predovšetkým bavorská CSU.

Kľúčovou otázkou podľa analytikov však zostáva výška a dĺžka trvania tohto stimulačného balíka, keďže zrealizovanie verejných investícii zaberie približne pol roka, no spotreba domácností sa pri jednorazových príjmoch prejaví takmer okamžite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu