Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kríza môže Slovensku ubrať z eurofondov, no nie výrazne

BRATISLAVA - Svetová hospodárska kríza môže okrem spomalenia ekonomiky Slovenska zmenšiť aj balík peňazí, ktoré krajina čerpá z fondov Európskej únie.

Ekonomické ťažkosti majú aj najvyspelejšie krajiny EÚ, a práve tie najviac prispievajú do spoločného rozpočtu. Prípadné straty Slovenska však pravdepodobne nebudú veľké, povedala vysokoškolská profesorka Ľudmila Lipková. Ministerstvo výstavby, ktoré čerpanie eurofondov zastrešuje, pokles naplánovaných príjmov z EÚ neočakáva.

"Je možné, že keď štáty budú mať menšie príjmy, budú menej odvádzať a Slovensko menej dostane ," priblížila prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov bratislavskej Ekonomickej univerzity. Upozornila, že pre čerpanie peňazí z fondov je síce rozhodujúci schválený rozpočet na roky 2007 až 2013, jeho príjmy však závisia od výkonnosti ekonomík členských štátov.

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vidí záruku čerpania dohodnutých príspevkov na úrovni asi 11,6 miliardy eur (350 miliárd korún) práve v schválenom rozpočte. "V prípade, že by malo dôjsť k zmene schválených alokácií, musela by nastať dohoda všetkých krajín EÚ," poznamenala Linda Vaškovičová z oddelenia masmediálnej komunikácie ministerstva. Otvorenie rozpočtu by tak záviselo aj od krajín, ktoré pri zachovaní súčasných pravidiel získajú najviac zdrojov.

Európska únia by v sedemročnom období do roku 2013 mala hospodáriť so sumou asi 864,3 miliardami eur (zhruba 26 biliónov korún). Najväčšími prispievateľmi do rozpočtu sú Nemecko, Francúzsko či Británia. Aj tieto krajiny v súčasnosti čelia problémom, ktoré spôsobila ekonomická kríza. Hrubý domáci produkt EÚ sa v tomto roku podľa januárového odhadu Európskej komisie prepadne v porovnaní s vlaňajškom o 1,9 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu