Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Nízkych Tatrách chystajú lanovku za 13,28 milióna eur

ŽILINA - V Nízkych Tatrách plánujú výstavbu novej kabínkovej lanovky, ktorá má nahradiť nefunkčnú sedačkovú lanovku Luková-Chopok.

Investícia by sa mala vyšplhať na asi 13,28 milióna eur (400 miliónov korún). S výstavbou sa má začať na budúci rok, lyžiari a turisti by sa potom lanovkou mohli zviezť v roku 2011. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovom portáli enviroportal.sk, ktorý okrem iného zhromažďuje zámery posudzované z hľadiska vplyvu na životné prostredie.

Lanovka by mala premávať po približne dvojkilometrovej trase, jazda je naplánovaná na viac než sedem minút. Pre lanovku by nemal byť problém prepraviť za hodinu 2200 ľudí. "Konštrukčné riešenie uchytenia kabíny na lano, rozchod dopravných lán stabilizujú lanovku aj vo vetre s rýchlosťou 100 km/hod kolmo na os trate. Kabíny sa vďaka stabilizačnému účinku dvojice napnutých lán nemôžu rozhojdať prakticky vôbec," uvádza sa v zámere projektu, ktorý navrhla spoločnosť Jasná Nízke Tatry.

Obdobné lanovky vraj premávajú vo Francúzsku, Andorre, Grécku, Japonsku, Rakúsku, Švajčiarsku či USA. V horskom stredisku Jasná Nízke Tatry v súčasnosti premáva kabínková lanovka Otupné-Brhliská. Trasa meria 1602 metrov, lanovka za hodinu dokáže prepraviť 1200 rekreantov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu