Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sprostredkovať dôchodkové sporenie chce už 35 000 ľudí

BRATISLAVA - O sprostredkovanie starobného dôchodkového sporenia pre dôchodkové správcovské spoločnosti už prejavilo záujem vyše 35 tisíc ľudí.

Na Slovenskom ekonomickom fóre o dôchodkovej reforme o tom informoval vedúci oddelenia dôchodkového sporenia Úradu pre finančný trh (ÚFT) Roman Fusek. "Počet žiadostí o vykonanie skúšky na sprostredkovateľa rastie denne o stovky," uviedol.

Z celkového počtu záujemcov o absolvovanie odbornej skúšky už ÚFT vyskúšal 25 tisíc ľudí. Úspešnosť uchádzačov podľa Fuseka dosahuje asi 70 %. Celkový počet vydaných povolení na sprostredkovateľa dôchodkového sporenia v súčasnosti predstavuje asi 1 500. Tento nepomer medzi počtom úspešných absolventov skúšky a počtom vydaných licencií podľa Fuseka súvisí s dĺžkou zákonnej lehoty na vydanie povolenia, ktorá predstavuje 30 dní.

ÚFT znepokojuje reklama niektorých dôchodkových správcovských spoločností, ako aj nezákonná činnosť pri sprostredkovávaní dôchodkového sporenia. "Určité reklamy dôchodkových spoločností sme vyhodnotili ako problematické," skonštatoval Fusek. V oblasti sprostredkovania nového produktu poukázal na vykonávanie tejto činnosti pred 1. novembrom 2004, hoci to zákon zakazuje.

Fusek sa tiež obáva, že niektorí sprostredkovatelia budú podávať občanom nepravdivé a skreslené informácie o novom dôchodkovom systéme. "Ľudom by som odporučil, aby sa vzdelávali hlavne sami," dodal vedúci oddelenia dôchodkového sporenia ÚFT.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu